Ebek

2023.07.25. 15:20

Nem mindegy, hogy milyen a kutyapanzió: egy tatabányai kutyapanzióban jártunk

Nyaraláskor sokan kénytelenek kutyapanzióban hagyni négylábú kedvenceiket. Ezeket rendszeresen ellenőrzik, így szigorú előírásoknak kell megfelelniük. Egy tatabányai kutyapanzióban néztünk körül.

Wágner Zsanett

Tizenkét, főleg Pest vármegyei kutyapanziót ellenőriztek nemrég a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai. Egyik panzióban sem találtak olyan hiányosságot, mely az állatok jóllétét kedvezőtlenül befolyásolta volna. Ugyanakkor az ellenőrzés tapasztalatai alátámasztották: sok mindenre kell figyelnie annak, aki intézményt működtet. 

A kérdésre, hogy milyen egy jó panzió, segítségünkre volt egy - a neve elhallgatását kérő - kutyapanzió tulajdonos, aki nyolc éve indította el vállalkozását Tatabányán. Szavainak hitelt ad, hogy szeptember közepéig már csak 1-2 szabad hely van a kutyapanzióban. A legtöbb helyen, így ezen a tatabányain is, számos lehetőség biztosított a kutyáknak ahhoz, hogy jól érezzék magukat: van térdig érő kutyamedence és egy úgymond játszótér is. 

A tatabányai szakember elmondta, nála a bemutatás mindig pórázon és szigorú kontroll alatt történik. Nem szereti például, ha a gazdik úgymond próbanapot tartva elviszik házi kedvencüket, amik a megszokott oltalom alatt és a jelenlét miatt másképp viselkednek, rosszabb esetben agresszív tüneteket produkálhatnak. Elmondta, hogy az etetés szeparációban történik, tehát ügyelni kell arra, hogy ezt az állatok elkülönítve tegyék. Hozzátette: nem is gondolnánk, hogy még a válogatós ebek is sokkal jobban és többet esznek a panzióban, amit elsősorban a jó levegő és a kutyatársaság indokol. 

Egy panzió azonban nemcsak jó, hanem tiszta is. Napi rendszerességgel kell fertőtleníteni. Az adott esetben a kennelek külső felét rovarirtóval fújják be, hogy ne jöjjenek az ürülékre a legyek. Ezek általában szintetikus anyagok, tehát emberre és állatra nem jelentenek veszélyt. Amit nem szabad otthon felejteni a gazdinak, mielőtt nyaralni adná a kutyáját, az a személyi igazolvány, vagyis az ebeknél az oltási könyv. 

Aztán érvényes kell, hogy legyen a veszettség elleni- és a kombinált oltás, de a kennel köhögés elleni vakcinára és a kullancsirtóra is érdemes odafigyelni. A szakember szerint nagyon fontos, hogy betonalappal rendelkezzenek a kennelek, mert csak így lehet garantálni, hogy ne tudja kiásni magát az eb. Szintén fontos - teszi hozzá - hogy tető is legyen a kennelen, valamint jó, ha nem rácsos az oldalfala, mert akkor nem tud kimászni rajta a kutya.

- Kiugrás gátlóval vannak ellátva az ajtók, így tudjuk garantálni négylábú ügyfeleink biztonságát - zárta szavait a kutyapanzió tulajdonos. A számok nyelvére lefordítva: 3500-5000 forint között kérnek Komárom-Esztergom vármegyében egy napi ellátásért a panzióban, de az országban nem ritka a napi 10 ezer forintos szállás sem.

A fertőtlenítéssel akadt a legtöbb gond
A Szupermenta program keretén belül 12 kutyapanziót ellenőriztek nemrég. Két létesítmény nem szerepelt a hivatalos nyilvántartásban panzióként. A Nébih szerint mindkét hely eleget tett a felszólításnak, így ma már ők is regisztrált kutyapanzióként működnek. A panziókat értékelték is. A legfontosabb szempontok a vizsgálat során a szökésbiztosság és a bokszok és kennelek biztonsága volt. Ezen kívül kiemelt figyelemmel ellenőrizték a beteg, sérül kutyák megfelelő elkülönítési lehetőségét. Ezeknek az előírásoknak minden vizsgált panzió megfelelt. Az ellenőrök bizonyos fertőtlenítése eljárásokban találtak hiányosságokat. Kifogásolták a fertőtlenítés eszközeit és módját.  Ezen kívül az oltási könyvek és kisállat útlevelek helyszínen tartásával is akadtak problémák. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!