A balesetek indokolják

2023.07.14. 19:56

30 százalékkal nőnek a közlekedési bírságok - az autóklub régiós elnöke egyetért a szigorítással

Szeptembertől 30 százalékkal nőnek a közlekedési bírságok. A Magyar Autóklub (MAK) régiós elnöke egyetért a szigorítással, de a büntetéseket még differenciáltabbá tenné.

Petrik József

Szeptember elsejétől mintegy 30 százalékkal növekednek a közlekedési bírságok az új szabálysértési törvény szerint. A változások nyomán a pénzbírság legalacsonyabb összege 6500, míg a legmagasabb összege 200 ezer forintra emelkedik. Előbbi eddig 5 ezer, utóbbi 150 ezer forint volt, vagyis mintegy 30 százalékos az emelés. A közúti közlekedés szabályszegői minimálisan 13 ezer, maximálisan 390 ezer forint közigazgatási bírsággal számolhatnak. Vagyis szeptembertől egyszerre nőnek a szabálysértési, a helyszíni és a közigazgatási bírságok.

Dr. Farkas Károly, a Magyar Autóklub (MAK) régiós elnöke autósként nem örül a büntetések drasztikus emelésének, de úgy érzi lépni kellett már valamit a szigorítás felé. Mint mondta: az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács minden évben kigyűjti, hogy a tagállamaiban mennyire biztonságosak a közutak. Ehhez egy mutatót használnak, amely azt adja meg, hogy egymillió lakosra hány halálos áldozat jut.

A legrosszabb adatokat Romániában regisztrálták. Ott 86 halált okozó közlekedési baleset történt, majd Bulgária következett 78 esettel. Elszomorító, de kis hazánkban sem jobb sokkal a helyzet, mert csak a közvetlen sereghajtókat előzzük meg, mivel nálunk átlagosan egymillió lakosként ötvenöten halnak meg közúti balesetekben.

Dr. Farkas Károly, szerint a szakemberek, a forgalom gyalogos, kerékpáros és motorizált főszereplői a fenti adatok ismerete nélkül is tisztában vannak azzal, mennyire rossz hazánkban a közúti közlekedés morálja. Ilyen értelemben a közeljövőben bevezetésre szánt magasabb bírságok, illetve büntetési tételek abszolút indokoltnak tűnnek.  

A szigorítás szinte elkerülhetetlen volt, legfeljebb a mértéke vitatható

– emelte ki a megyénkben is rendszeresen tevékenykedő szakember, hozzátéve, hogy az országos szervezet már évek óta igyekezett felhívni az illetékesek figyelmét az utakon tapasztalható, olykor elképzelhetetlen vagy elképesztő közlekedési anomáliákra.

– Azt gépjárművezetőként is mondhatom, jobb megoldásnak tartanám, ha a büntetéseket differenciáltabbá tennék. Mert mi, a MAK-nál úgy gondoljuk, hogy szélesebb körű oktatással, ismeretterjesztéssel, gyorsabban érhetnénk el megfelelő szemléletváltást a közlekedésben.

Az olajos locsolás nem fékezi a gyorshajtást

Dr. Farkas Károly kitért a Héreg és Bajna közötti szerpentinen egyik éjszaka kiöntött olaj esetére is. Kiemelte, hogy az ilyen vadhajtások nem fékezik meg a gyorshajtókat, csak tovább növelik az életveszélyt az aszfalton, valamint a halálos karambolok esélyét. Mint megírtuk: az Esztergomi Rendőrkapitányság eljárást folytat a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény bűntett gyanúja miatt. Az ismeretlen elkövető július 9-én 8 óra előtt, az 1119-es út több szakaszára is feltehetően olajat öntött az útburkolatra.
A rendőrség várja azoknak a jelentkezését, akik a bűncselekménnyel kapcsolatban érdemi információval rendelkeznek a 06/34-517-777-es telefonszámon, illetve az ingyenesen hívható 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán, valamint a 112-es központi segélyhívó telefonszámon!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!