Szabályok

2023.05.10. 20:00

Már +1 kilométer/órától jöhet a csekk - megszólalt a rendőrség a szigorításról

Májusban szigorodtak a szabályok: már a legkisebb sebességtúllépésért is bírságot kapnak a megengedett sebességet túllépő sofőrök. Jó lesz figyelni megyénkben is, ugyanis gyorshajtás miatt az egyhetes áprilisi akcióban 439 száguldozóval szemben intézkedtek a rendőrök.

Kemma.hu

Ahány nap, annyi új részlet derül ki arról a friss szabályozásról, amely szerint megszűnt a tolerancia a gyorshajtók ellenőrzésénél. Elvileg már a legkisebb sebességtúllépésért is bírság jár. Igaz, az is elterjedt, hogy a minimális sebességtúllépésért csak akkor jár büntetés, ha megállítja a sofőrt a rendőr. Ráadásul a traffipaxoknál és a mozgó sebességmérőknél elvileg megmaradt az a szabály, hogy bizonyos mértékű sebességtúllépésig nem kell számítani bírságra. Ez az úgynevezett ráhagyásos gyakorlat azt jelenti, hogy például száz kilométer per óráig plusz tizenöt, száz felett plusz húsz kilométer per óráig elvileg nem büntetnek. Ennek hátterében az is állhat, hogy a navigációs alkalmazások nem feltétlenül mérnek pontosan ugyanakkora értékeket.

Gányai Balázs, a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kérdésünkre elmondta: az ellenőrzések tapasztalatai indokolják a szigorítást. Egy egyhetes áprilisi akcióban például 439 sebességtúllépővel szemben intézkedtek. Arról azonban, hogy egy évben hány gyorshajtót fülelnek le megyénk útjain, nincsen pontos adat helyben. A fix traffipaxok adatait ugyanis Szombathelyen dolgozzák fel, ahol rögtön közigazgatási eljárás keretében kap büntetést a gyorshajtó. 

Ugyanakkor ezeknél a telepített traffipaxoknál, vagy a mozgó sebességmérőknél még elvileg megmaradt az a szabály, hogy bizonyos mértékű sebesség-túllépésig nem kell számítani bírságra. Akárhogy is: naponta átlagosan 1700 gyorshajtót fognak el itthon, ez a szám most jelentősen emelkedhet.

Gányai Balázs a bírság összege kapcsán arról tájékoztatott, hogy például lakott területen belül 50 kilométer/óra a megengedett sebesség. Ha valaki ezután 51-el halad, már jöhet a bírság, amely 65 kilométer/óráig 5 ezer és 50 ezer forint közötti összeg lehet. E fölött a közigazgatási bírság még magasabb összegű. Arról, hogy hibázhat-e egy mérőeszköz, nem tudnak biztosat a rendőrök sem, de a mérőeszközök hitelesítettek, így az általuk adott értékek további korrekció nélkül veendők figyelembe a rendőrség tájékoztatása szerint.

Voltak, akik nagyon siettek
A legutóbbi sebesség-ellenőrzési akció alkalmával néhány kirívó esettel is találkoztak a megye rendőrei. Gányai Balázs, a Komárom-Esztergom Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense néhány esetet külön is megosztott a Kemma.hu-val. Annavölgyön, a Sárisápi úton például valaki 115 kilométer/óra sebességgel sietett, holott a megengedett sebesség 50 volt a lakott területen belül. Bakonybánkon a Kossuth utcában szintén sietősre vette egy BMW, amelyik 109-cel hasított át a településen. De a képzeletbeli dobogó tetejére az a szintén BMW típusú autót vezető sofőr állhatott, aki Esztergomban a Dorogi úton lépett rá a gázpedálra, amikor 116 kilométer/óra sebességgel haladva lefényképezték a rend őrei.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában