Közélet

2017.02.24. 07:34

Speciális műszerrel vizsgálják a betegeket Komáromban

A gép egyszerre méri mind a négy végtagban a véráramlás sebességét.

N. T.

Az önkormányzat a Selye János Kórházzal együttműködve folytatja a 2016 tavaszán indult Komáromi érvédők programját. Február 22-én közel 90 beteget vizsgáltak meg a Selye János Kórház Rendelőintézetében, azzal a speciális műszerrel, melyre a komáromi városvezetés pályázott a Richter Gedeon Gyógyszergyárnál.

A gép egyszerre méri mind a négy végtagban a véráramlási és a pulzushullám terjedési sebességét, így sokkal pontosabb képet fest a beteg állapotáról. Az érszűkület, akár végtagi amputálással is járhat, ezért nagyon fontos, hogy időben kiszűrjük azokat az embereket, ahol ez már elkezdődött – mondta el dr. Pusztai Ferenc, a vizsgálatokat végző főorvos.

A betegek előzetesen jelentkezhettek a vizsgálatra a háziorvosuknál. Az érszűkület kialakulásáért felelős lehet a mozgásszegény életmód, a túlzott kalória bevitel, a sok zsír- és szénhidrát fogyasztás és akár a genetika is. A beavatkozás február 25-én 8 és 15 óra között folytatódik, mely ingyenes és teljesen fájdalommentes. Aki nem tudott a mostani vizsgálatra regisztrálni, annak később még lesz lehetősége, hiszen az önkormányzat újra pályázik a speciális műszer használatára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!