Közélet

2017.01.16. 07:42

A robotika segítségével keresték a választ ember és állat együttélésére

Több mint száz versenyző, tizennégy csapatban nevezett a FIRST® LEGO® League (FLL) közép-dunántúli regionális fordulójára, hogy összemérjék egymással tudásukat, ügyességüket és felkészültségüket az adott globális témában.

W. Zs.

Tavaly a hulladék felhasználásának kreatív lehetőségeire voltak kíváncsiak, az idén az ember és az állat kapcsolatára, vagyis arra kellett megoldást találni, miként tud könnyebben együtt élni a két faj.

Ennek szellemében egy gépet és olyan programot kell alkotni, ami a szenzorai által adott jelek alapján végrehajtja a rá szabott feladatot. A szombati „küzdelemnek” a Vértes Agorája adott otthont.

Nagyné Csóti Beátától, az Edutus Főiskola mestertanárától, egyben a program főszervezőjétől megtudtuk, a 9-16 év közötti fiatalokból álló FLL csapatok az FLL Robot Játék és az FLL Kutatási Projekt küldetésein dolgoztak. A házigazda, az Edutus Főiskola nevében Némethné dr. Gál Andrea oktatási rektorhelyettes üdvözölte a diákokat.

Több mint verseny

– A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Edutus Főiskola küldetésének tekinti azt, hogy a fiatalok természettudományi érdeklődését felkeltse és kibontakoztatását támogassa. Ez a verseny rendkívül jó eszköz erre. A program számtalan lehetőséget biztosít, például támogatja a gyerekeket, fiatalokat azáltal, hogy „sportosan”, versenykörnyezetben ismerteti meg velük a tudományt és a technológiát. A gyerekek megtapasztalhatják a valós termékfejlesztési folyamat minden egyes lépését, ezenkívül egy egészséges versengésre, kiváló együttműködésre és egymás segítésére tanít – nyilatkozta Némethné dr. Gál Andrea.

A legorobot asztalok mellett az ország más pontjairól érkezettek mellett nyolc megyei csapat sorakozott: három Tatabányáról (a Bárdos- és az Árpád Gimnázium illetve a Péch Antal iskola csapata) és Tatáról (az Eötvös Gimnáziumból két csapat, egy pedig a Tatai Református Gimnáziumból) valamint Komáromból és Esztergomból.

A gyerekekre a megmentendő fajokért zajló küzdelem megoldása várt. Például a flamingóval, a méhecskével, a pandával, a rénszarvassal, a tehénnel vagy éppen a cápával kellett valamilyen úton-módon kapcsolatot teremteni.

– Biztos vagyok abban, hogy ma itt mindenki nyert. A játék örömével és a tudás gazdagságával térhet haza minden diák! – ezekkel a szavakkal köszöntötte a megmérettetésen résztvevő diákokat Czunyiné dr. Bertalan Judit digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos, még a díjak kiosztása előtt.

Az összetett verseny első két helyezettje a HTRoboTeam (budapesti Homoktövis Általános Iskola) és a Fazekas RoboTeam (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) továbbjutott a február 4-5- én Debrecenben megrendezésre kerülő FLL Semi Final Southeast versenyre.

Kategóriagyóztesek:

Legkitartóbb csapat: HTRoboTeam - Homoktövis Általános Iskola
Kutatás és Előadás díj: MyStorms - Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium
Robotkonstrukciós díj: Robogo - Eötvös József Gimnázium és Kollégium
Zsűri különdíj: Refisek - Tatai Református Gimnázium
Legjobb Robot-Game: Lego SAPiens - Óbudai Árpád Gimnázium

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!