Közélet

2016.05.17. 06:06

Felvetetnék az értéktárba a sorompót

Eredeti színvilágát helyre állítva újította fel a Szőnyi Vasútállomás régi átkelőjének megmaradt „szakállas” sorompóját.

D.M.

A Módos István MÁV-mérnök tervezte 1938-as, 10 méter hosszú, szimpla, kézi sorompó renoválása a most szerveződött Szőnyért Cselekvők Közösségének (SzöCsKe) első akciója volt, akik mellett a Komáromi Erődök Barátainak Egyesülete  KEBEL, és a Szőnyi Nyugdíjasklub is képviseltette magát.

A munkát Janka Ferenc és Túri Zsolt az eredeti dokumentumokra támaszkodva irányította, a felújításban Pálfy László, Nyikus Péter, Horváth János, Angyal József, Szűts Tamás, Mészáros Károlyné, ifj. Szűts Tamás, Szűtsné Horváth Nóri, Kondé Béla, Szabó László vettek részt.

Az első napon a korrózió eltávolítását, és alapozó festést végezték el, majd másnap az eredeti színeknek megfelelően a fehér és fekete részek felvitelével folytatták, hogy hétfőn a piros részekkel tetőzzék be a hétvégi munkát. A felújítás csak az első lépés volt, a SzöCsKe szeretné, ha a Módos-féle szőnyi sorompó felkerülne a helyi, városi értéktárba, és Komárom első ipari műemléke lenne.

Az értéktár összeállításában Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum támogató véleményének döntő szerepe lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!