Közélet

2016.05.25. 14:19

A robotika ifjú mesterei mérik össze tudásukat

Június 3-án és 4-én rendezi meg az Edutus Főiskola a Világ Robot Olimpia (VRO) magyarországi nemzeti fordulóját. A versenyre 14 városból érkeznek, a nevezett 45 csapatból több megyei résztvevőnek is szurkolhatunk.

Zsíros Krisztina

Az Edutus Főiskola idén már harmadik alkalommal rendezi meg a Világ Robot Olimpia magyarországi nemzeti fordulóját. A rendezvénynek a Vértes Agorája ad helyet, a résztvevők száma az elmúlt évhez képest megkétszereződött, hiszen a tavalyi 21 induló után idén 45 csapat regisztrált. A 3-4 tagú csapatok négy fordulóban mérik össze tudásukat, a megépített robot, valamint az annak írt program minden részletét ismerniük kell ahhoz, hogy eredményesen szerepeljenek. Az idei év témája, a „Rap The Scrap” arra biztatja a diákokat, hogy olyan robotokat építsenek, amelyek képesek a szelektíven gyűjtött, újrahasznosítható hulladékot tartalmazó konténerekben tárolt szemetet a hulladékfeldolgozó üzem megfelelő tartályaiba elvinni.

A HS korosztály, vagyis a 16-19 év közötti fiatalok küldetésének célja a négyféle szelektíven összegyűjtött, újrahasznosítható hulladék elhelyezése a hulladékfeldolgozó üzem területén levő négy üres, az adott hulladék típusának megfelelő újrahasznosító tartályba.

A JHS korosztály (13 és 15 év közötti fiatalok) feladata pedig az lesz, hogy a házi robottal összeszedessék a négyféle újrahasznosítható hulladékot, majd azokat a nekik megfelelő négy, házon kívül található szelektív hulladékgyűjtőbe vitessék és ott szabályosan elhelyeztessék. A győztes csapat részt vehet az idén novemberben Indiában, Delphiben megrendezendő világdöntőn.

WRO versenyeket 2004 óta szerveznek világszerte, tavaly novemberben az olimpiai döntőnek Doha (Katar) adott otthont, amelyen a hazánkat képviselő két csapat közül a kecskeméti Le(t''s)goRoboGo csapata a korosztályban induló 88 csapat közül a 15. helyen végzett. A WRO ötvözi egy sportesemény izgalmát a Lego robotok tervezésének, építésének és programozásának kihívásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!