Közélet

2015.04.16. 12:19

Ezek a fiatalok egy katasztrófában sem vesznek el!

Buzgárt fékeztek meg, sötétben kerestek bábut és katasztrófavédelmi activity-t is játszottak a fiatalok a Monostori erődben.

kemma.hu

A tavalyi évhez képest napos időben zajlott le az idei felmenő rendszerű katasztrófavédelmi ifjúsági verseny megyei fordulója. Az idei évben a komáromi Monostori Erőd adott otthont a versenynek. Korcsoportonként kilenc-kilenc csapat gyűlt össze, hogy összemérje erejét és tudását a katasztrófavédelmet, szakterületeit és társszerveinek szakterületeit érintő feladatokban- számolt be a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.



A diákoknak szükségük volt éles eszükre, ügyességükre és gyorsaságukra is a feladatok végrehajtásához. Először egy árvízi védekezési feladatnál kellett bizonyítaniuk, ahol buzgár bevédését mutatták be, majd egy füsttel teli helységet imitálva sötétben tájékozódás volt a cél, ahol egy diákot másik társa irányított és a kijelölt területen belül egy bábut kellett megtalálni. Kreativitásukat és találékonyságukat bizonyítandó, Katasztrófavédelem activity-vel is szembe néztek több-kevesebb sikerrel.

A Megyei Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) viharjelzésekkel kapcsolatos egyéni pontozású állomása mellett különdíjat is átadtak a legjobban szereplő csapatoknak. A Magyar Vöröskereszt feladatai, mint az újraélesztés és a nyomókötés bemutatása beleszámítottak a verseny pontozásába.

A verseny nagyon jó hangulatban telt, a diákok a játékszabályokat betartva a balesetek elkerülését szem előtt tartva hajtottak végre minden feladatot.

Általános iskolában a helyezésekért járó érmeket és a résztvevő csapatoknak az emléklapokat Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, valamint Czomba Péter tű. ezredes, megyei igazgató adta át a csapatok képviselőinek és a kísérőknek. Dr. Kancz Csaba gratulált a résztvevőknek az elért eredményekhez. További kitartást és eredményes felkészülést kívánt a továbbjutó csapatoknak az országos versenyre. Kiemelte az ifjúsági verseny fontosságát, hiszen a felkészülés és a gyakorlatok során szerzett tudás, tapasztalat egy esetleges veszélyhelyzetben nagyon hasznos lehet.

Általános iskola kategóriában első helyen a Kőkúti Általános Iskola, második lett a Tárkányi Általános Iskola, míg harmadik helyen a Kecskédi Német Nemzetiségi Általános iskola végzett.

A középiskolások díjait Sikrai Attila tű. alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő adta át.

Középiskolás kategóriában az első helyen a Táncsics Mihály Gimnázium, második helyen az Árpád Gimnázium csapata végzett, majd őket szorosan követte a harmadik helyezett Jókai Mór Gimnázium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!