Közélet

2014.10.16. 14:39

Festőművészként is bemutatkozott Tétényi Éva

Tétényi Éva kampányzáróval egybekötött kiállításmegnyitójára várták az érdeklődőket szerdán a párkányi művelődési központba.

Barlangi Gergő

A polgármester-választáson uszkve négyszáz szavazattal alulmaradó, hamarosan leköszönő városvezető kevéssé ismert, művészi oldaláról mutatkozott be. Ezt megelőzően azonban, mint a királyváros eddigi első emberétől, érzékeny búcsút vettek tőle szimpatizánsai.

Mások mellett Ján Oravec is ekképp járt el. Párkány polgármestere hangsúlyozta: Tétényi Évával hasonló nézeteket vallanak, és nagyszerű munkakapcsolatot építettek ki. Ezután nagyrabecsüléséről biztosította az alkotót, és sok sikert kívánt neki az elkövetkező évekre. A legtöbb, míves megfogalmazásba csomagolt érdemi információ a tárlatot megnyitó Váczy-Hübschl Istvántól hangzott el.

– Tétényi Évát az elmúlt években sokan megismerhették ország-, sőt Európa-szerte. Enélkül a kiállítás nélkül azonban hiányos a tudásuk. Ismerhetik a politikust, a nyílt és őszinte véleményformálót, a kemény harcost, a mindig kedves és mosolygó, ugyanakkor határozott és céltudatos embert, aki nem mellesleg férfiakat megszégyenítően nő. Ugyanakkor azt már kevesebben tudják, hogy a gimnáziumban üstdobolt, zongorázik, jobb, bal és egyszerre két kézzel rajzol, de rendszeresen ikont is fest. Aki ezt a sajátos képvilágon át vezető makadámutat végigjárja, nem egy lineárisan vezető sétát tesz meg. Helyette életszakaszokat láthat-érezhet, kis beugrókkal a szűk és hangulatos utcákon haladva, ahol régi ismerősök barátként bukkannak fel, hogy pár kedves szó után tovább is álljanak, utat engedve a következő érzetnek – méltatta az alkotót az ex-kabinetfőnök.

Tétényi Évát – saját bevallása szerint – az építészmérnöki tudomány és a művészet szeretete vezette oda, hogy bármi is történt az életében, a rajzolás és az (ikon)festészet jelentette számára a racionalitást felváltó, érzelmekkel, intuíciókkal teli világot. A festmények hozzávetőlegesen tíz év „termékei”, a művész – mint mondta – igyekezett azon munkáit be- és megmutatni a nagyközönségnek, amelyek „az értelem és az érzelem állandó viadalából az emóciót, valamint az együttérzést jelenítik meg”.

– Aki ismeretlenül érkezett ide, csak tisztán egy hangulatra áhítozva, most elfogadhatja Tétényi Éva bemutatkozását, és sétát téve a lelkében eldöntheti, akar-e a világ és minden benne lakozó barátja lenni – fogalmazott Váczy-Hübschl István.

Nem volt hiábavaló az elmúlt négy év küzdelme

– Meglehet, hogy nincs senki, aki cserélt volna velem az elmúlt négy évben, de arra jó volt ez az időszak, hogy nagyon sok mindent megtapasztalhattam. Nem pusztán az emberi gyengeségeket, hanem a közösségek erejét is. Fontos, hogy mindnyájan úgy érezzük, egy nagy családhoz tartozunk. Ezek azok az ünnepi, örömteli pillanatok, amikor azt mondhatjuk, megérte. Egyet nem szabad elfelejteni: a szeretet, az erkölcs és az emberség – ami szerintem a képeimből is sugárzik – legyen az a vezérfonal, amit átadunk az utánunk jövőknek – mondta el Tétényi Éva a megnyitón.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!