Közélet

2014.10.03. 14:18

Csak ketten voltak hajlandóak vitázni Tétényivel

Rendkívül kulturált polgármester-jelölti vita, eszmecsere szem- és fültanúivá válhattak a Technika Házába látogató esztergomiak.

Barlangi Gergő

Noha a Tétényi Éva polgármester által felkínált lehetőséggel csak ketten éltek – a részvételét már korábban biztosra ígérő Gál Tamás (EVT) mellett végül a független Somfai György is úgy döntött, vállalja a kihívást –, a legfontosabb témák majd’ mindegyike terítékre került.

Amiben az aspiránsok egyetértettek: „a propaganda ellenére nem szükséges narancsba öltözni” a sikeres városvezetés feltételeinek megteremtéséhez. Példaként erre (több ízben is) a szomszédos Dorogot említették. Közös metszéspontként, hangsúlyos elemként megjelent még a folyamatos párbeszéd biztosításának, a civil szervezetek erősítésének kívánalma.

Az első bemutatkozó Gál Tamás volt. Az oroszul és angolul beszélő, Moszkvában és Brüsszelben (is) pallérozódó közgazdász mértéktartással kritizálta Tétényi Éva munkáját. Úgy vélekedett, az elmúlt négy év bebizonyította, hogy „egyedül nem megy”. Többször is utalt rá, hogy a képviselő-testület többségi elven működik, a jelenlegi városvezetőnek pedig nincs csapata, így ismét előállhat a jelenlegi, a város megbénulásához vezető helyzet. Gál Tamás szerint ugyanakkor a polgármester és a Fidesz-frakció háborúja ellenére lett volna településvezetői hatás- és jogkör a fejlesztések elindítására.

– Ebben a városban öt-tíz év telik el változások nélkül, miközben az elmúlt tizenöt esztendőben hatvanmilliárd forint állt rendelkezésre, aminek semmi látszata nincs – hangsúlyozta a politikus.

A magát „független függetlenként” meghatározó Tétényi Éva szövetségi politikát, valamint menedzser típusú településvezetést ígért a jelenlévőknek.

– Sok mindent meg tudunk valósítani, ha nem lopják ki a szemünket – fogalmazott Esztergom első embere. A városvezető elmondása szerint fájdalmas volt karba tett kézzel néznie, ahogy a testület mindenre azt mondja, hogy „nem, nem, azért sem”. – A választásban nem az én személyem a fontos, hanem az az üzenet, amit megpróbáltam négy éven keresztül közvetíteni. Igenis lehet civil szakmai értékek mellett kiállni, még akkor is, ha a politikusok nem kívánnak szóba állni velem – hangzott az értékelés.

Somfai György „büszke esztergomiként” egyebek mellett sikeres menedzseri múltja okán gondolta úgy, megméretteti magát. A jelölt tiszta lappal kezdené az ötéves önkormányzati ciklust, amelyet – tervei szerint – egymilliárd forintból megvalósított fejlesztések jellemeznének. – Nem a múlt hibáival, és azok felelőseivel kell foglalkoznunk. A városi cégek átvilágítására, mielőbbi rendbetételére van szükség – vélekedett a jelölt.

A realitás talaján állva ígértek, ötleteltek

Gál Tamás túllépne a pártpolitikai törésvonalakon. A gazdaság fejlesztésére koncentrálna, a város egész területén ingyenessé tenné a parkolást. A politikus a civil szervezetek megerősítésében, átlátható hivatalokban, óvodai nyelvoktatásban, funkcióval megtöltött épületekben, megannyi felújított útban, járdában gondolkozik. – Könnyű kifogásokat keresni, hogy mit miért nem lehet megtenni, én nem esem ebbe a hibába – fogalmazott az EVT jelöltje. Tétényi Éva a „megkezdett utat” folytatná – reményei szerint testületi segítséggel. A polgármester az elmúlt időszak eredményeit részletezve kiemelte: az állami konszolidáció és az ésszerű gazdálkodás együttes eredményeként eltűnt a huszonhatmilliárdos adósságállomány, a peres ügyek többsége lezárult, a nemzetközi kapcsolatok pedig nagymértékben javultak. – A kiállás, a szeretet és az elkötelezettség, ami négy év alatt bennem volt, változatlan – fogalmazott a városvezető, aki zöldberuházásokat tervez a jövőben. Somfai György a buszvég és a piac rendbetételét ígéri megválasztása esetén. A független jelölt elmondta: bölcsődeépítést és óvodai férőhelybővítést lát szükségesnek, továbbá a befejezetlen nagyberuházásokat is „rendbe tenné”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!