Közélet

2014.09.02. 08:51

Jávorkás életérzés és jövőépítés

A tatai Jávorka Sándor agrárjellegű középiskolában tartotta a szaktárca az országos tanévnyitóját. A helyszínválasztás nem volt véletlen, hiszen a Földművelésügyi Minisztérium égisze alatt működő oktatási intézmény idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját.

Petrik J.

Az eseményen először Szeifert István igazgató lépett a mikrofon elé. Köszöntőjében kiemelte, egy 70 éves tanintézmény életében fontos megemlékezni a múltról, hiszen az iskola számtalan kiváló mezőgazdászt adott a szakmának.

– Büszkék lehetünk arra a jávorkás életérzésre, amely a diákok és a pedagógusok számára egyaránt, az összetartozást, a barátságot és az összefogást jelenti – hangsúlyozta az iskola vezetője. – Az új tanév, új reményeket, új álmokat, és azok megvalósítását jelenti. A fiatalok kipróbálhatják magukat, folyamatosan feszegethetik képességeik határait.

Michl József, Tata polgármestere az iskola és a város harmonikus kapcsolatáról szólt. A városvezető megemlékezett az elődök szerepéről. A diákok és a tanárok szorgalmáról. A történeti áttekintés után a ma lehetőségeiről is említést tett. Megjegyezte, az iskola arról is szól, hogy az ősök nyomdokán, szellemiségüket megőrizve és megújítva tisztességgel tanuljunk. Saját magunk és mások boldogulására. Tata első embere abbéli reményét is kifejezte, hogy a halászati oktatás ismét helyet kaphat a középiskola repertoárjában.

A földművelésügyi miniszter, dr. Fazekas Sándor azzal a gondolattal nyitotta mondandóját, hogy ismét, bizonyítottan sikeres lehet a magyar mezőgazdaság. A tudományos háttér, a korszerű oktatás lehetővé teszi, hogy az agrárágazat évről-évre megújuljon.
– Nem véletlen az országos évnyitó helyszínválasztása – mondta a tárca első embere. – Itt hetvenéves hagyománya van az agrárszakember-képzésnek. A végzett diákok csatlakoznak majd azokhoz, akik megművelik a földeket, akik világszínvonalon termelnek. Ehhez járult hozzá a tavaly augusztusban hozott központi döntés, amely egységes keretbe foglalata a szakképző hálózatot. Az ágazati oktatási rendszer valamennyi szereplőjét egyetlen minisztérium alá vonva. A képzés gazdasági háttere kiegyensúlyozott lett, szabályozása átlátható.

A miniszter a szakoktatás legfontosabb céljait is megfogalmazta: az intézmények szervezeti és infrastrukturális fejlesztése. A tanítás korszerűsítése megkívánja olyan komplex tangazdaságokat kialakítását, amelyek a termeléstől az értékesítésig az agrárium minden elemét összefogják. Az ilyen szakiskoláknak egyik legfontosabb feladata az utánpótlás megteremtése, miközben nyitniuk kell a felnőttképzés irányában

is. – Eredményes új tanévet és kellő elhivatottságot kívánok mindenkinek a tudásanyag minél magasabb színvonalú elsajátításához – zárta köszöntőjét és nyitotta meg a 2014-15-ös képzési ciklust dr. Fazekas Sándor.

Több mint négyszáz diák jár a Jávorkába

A Jávorkához hasonló jellegű oktatási intézményekben 27 ezren kezdték meg a 2014-15-ös tanévet. Ez hétezerrel több mezőgazdasági képesítés megszerzésére készülő diákot jelent mint az elmúlt évben.

Az országban ezek a középiskolák már több mint 5500 hektárnyi földterülettel rendelkeznek, erősítendő tangazdasági jellegüket is. Emellett tanműhelyek, tanpékségek, sőt még tanpanziók is szolgálják a diákok gyakorlati felkészülését.

Dr. Fazekas Sándor arról is említést tett, hogy az elmúlt 4 évben stabilizálódott a magyar agrárium helyzete. Mezőgazdaságunk növekvő pályára állt. Egyre több világszínvonalú magyar élelmiszer készül, biztosabb megélhetést teremtve az ágazatban tevékenykedőknek. Nem véletlen, hogy Tatán is több mint 420-an kezdték meg idén az új tanévet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!