Közélet

2014.04.05. 16:01

Vigyázz, kész, választás!

Vasárnap reggel hatkor kinyitják a szavazóköröket, és este hétig voksolhatunk az országgyűlési képviselő-jelöltekre és az országos listákra, hogy eldőljön, kik és milyen arányban képviselhetnek minket 2014 és 2018 között a parlamentben.

kemma.hu

A vasárnapi, immár egyfordulós országgyűlési választás előtt összegyűjtöttük a legfontosabb, legfrissebb információkat.
A Nézőpont Intézet választás előtti utolsó közvélemény-kutatása szerint a Fidesz-KDNP listája 47, a baloldali közös lista pedig 28 százalékos eredményre számíthat, míg a Jobbik 19, az LMP pedig 5 százalékos listás eredményre. Megállapították: a szavazáson az összes megkérdezett 62 százaléka venne részt.

A Nemzeti Választási Iroda iránymutatást adott ki a hét közepén a közterületi kampánytilalom szabályairól A "relatív kampánytilalom" az aktív kampánytevékenység folytatására vonatkozik, a közterületen korábban jogszerűen elhelyezett plakátokat nem kell eltávolítani. Megsérti a kampánytilalmat, ha valaki a 150 méteres körzeten kívül úgy kampányol, hogy az a körzeten belül hallható, látható. Azok, akik itthon szavaznak, a lakóhelyüknek megfelelő, megadott szavazókörben tehetik ezt meg, reggel hat és este 7 óra között.

Átjelentkezéssel más településen is lehet voksolni, de a lakóhelyünk szerinti egyéni jelöltekre. Az voksolhat, akinek neve a kinyomtatott szavazóköri névjegyzékben szerepel, igazolja személyazonosságát (érvényes személyi igazolvánnyal, útlevéllel, illetve jogosítvánnyal) valamint lakcímét. 

Mindenki két szavazólapot kap majd kézhez. Az egyik az egyéni választókerületi szavazólap, amin a jelöltek szerepelnek. A másik a pártlistás szavazólap, melyen 18 jelölő szervezet található. Mindegyik lapon csak egy jelölt vagy egy lista választható! A körbe írt egymást metsző két vonallal lehet érvényes voksot leadni. A szavazat csak akkor érvényes, ha egy jelöltet és egy listát választottunk .

Mozgóurnát a szavazás napján, a szavazatszámláló bizottságtól még lehet kérni, ha valaki elfelejtette ezt korábban megtenni.

Ha valamilyen rendkívüli, különleges vagy épp relatív kampánytilalom-sértésre utaló dolgot vesznek észre, jelezzék azt a [email protected] email címen. Ha úgy érzik, hogy a választás törvényességét sérti valamilyen esemény, forduljanak a helyi választási irodákhoz.

A kemma.hu-n vasárnap reggeltől folyamatosan beszámolunk a választás eredményeiről és a napközbeni eseményekről!

 

 

A 2014-es országgyűlési választásról, számokban
Az országgyűlési képviselői mandátumok száma az új parlamentben 199 lesz. Ezeket a többségi és az arányos választási rendszerek kombinációjából kialakított, úgynevezett vegyes választási rendszer alkalmazásával osztják szét. A többségi elv alapján történik 106 képviselői hely elosztása az egyéni választókerületekben. A fennmaradó 93 mandátumot az országos listák között osztják szét.
Komárom-Esztergom megye három választókerületében egy független és harminckilenc párt (vagy pártszövetség, szervezet) által támogatott képviselőjelölt indul a voksokért. A jelenlegi parlamenti pártok mindegyike indított jelöltet.
A településeken különböző számú szavazókört alakítottak ki. Míg Annavölgyön, Csatkán és Máriahalmon egy, Komáromban tizenkilenc, addig Tatabányán hatvan szavazókörben gyűjtik a voksokat.
Az egyéni jelöltek mellett tizennyolc párt(szövetség) és szervezet szerepel az országos listán. Tizenhárom kisebbségi önkormányzat és tömörülés is állíthatott nemzetiségi listát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!