Közélet

2014.04.07. 10:04

Nagy buli a Fidesznél, feszült légkör a szociknál

A választás estéjén, a hivatalos eredmények kihirdetése előtt kerestük fel a négy meghatározó párt Komárom-Esztergom megyei vezetőit és kértük véleményüket.

kemma.hu

Fidesz: köszönjük a bizalmat mindenkinek

Tatabányán a KPVDSZ Művelődési Házban 19 óra 10 perckor tíz volt a Fidesz-KDNP eredményei iránt érdeklődők száma. Este 9-re több, mint száz szimpatizáns gyűlt össze. „FIDESZ” – ez a (pirospaprikával kirajzolt) felirat díszítette a zsíros kenyereket. Hosszú szurkolásra számítottak a rendezők.

– Mindent megtettünk, ahogyan képviselőjelöltünk, Bencsik János is. Nem kételkedünk a végeredményben: csak a Fidesz nyerhet! – mondja az egyik aktivista, társai nevében is.

– Nem volt túl harsány a kampány, ez Bencsik János személyiségéből fakad. A pártok nagyon egyszerű üzenetekkel dolgoztak. A Fidesz állított, az ellenzék támadott. Nem vagyok nagy varázsló, ha azt mondom este 9-kor, hogy sikertelenül... – hallottuk Száraz Róberttől.

– Köszönjük hatszázötven segítőnknek a több hónapos munkát, és köszönjük ezúton is a szavazóknak a bizalmat – nyilatkozta Bereznai Csaba helyi kampányfőnök.

– Az ellenzék csúnya kampányt folytatott. Remélem, hogy ennek ellenére a jó irány nem változik meg. Tisztességes, békés párbeszédben bízom a választás után – hangsúlyozta Gottwald Sándor.

Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere a 24 Óra kérdésére azt emelte ki, hogy a kampány során a kormányzás eredményeit ismertette a Fidesz Tatabányán, Tatán és a kisebb településeken. Hozzátette: „sajnáljuk, hogy az utolsó héten volt olyan ellenzéki párt, amelyik a  lejáratással volt elfoglalva. Örülünk, hogy a választók nem ezt értékelték, hanem az elvégzett munkánkat.”

Dr. Völner Pál: szolid, korrekt kampány volt

Sikerült bemutatnunk a négy év erőfeszítéseit, és fel tudtunk vázolni egy olyan jövőképet, amely alapján ugyanezt folytatni tudjuk. Példaként a rezsicsökkentést említeném. Részünkről az eredmények kommunikációja történt. Ebben látom a sikerünk egyik kulcsát. Vasárnap este 9 órakor úgy gondolom, hogy a négy évvel ezelőttihez hasonló eredmények születnek.

MSZP: elmaradt az esti értékelés

A Magyar Szocialista Párt Közéleti Központja már reggel négy órára benépesült. A párthoz szorosan kötődők - politikusok, aktivisták és szimpatizánsok - innen "rajzottak ki", hogy - kihasználva a kampánycsend intézményének megszűnését - az utolsó napon meggyőzzék, akiket még lehet, és szavazásra buzdítsák a hezitálókat.

Ezt követően, az esti órákban visszatértek a "bázisra", innen követték nyomon a történéseket. Az országos eredményre ugyan nem tippeltek, ám a megyét tekintve valamennyien bizakodóak voltak. "Háromból három" - jelentették ki határozottan, arra utalva, hogy szerintük egyéni mandátummal gazdagodik Lukács Zoltán , Székely Antal és dr. Vadai Ágnes is. Hozzátették azt is, hogy az elmúlt négy hónapban - és azt megelőzően is - sokat dolgoztak azért, hogy sikerrel járjanak, ugyanakkor kitértek rá: az új választási rendszer miatt "köreikben is nagy a bizonytalanság".

- 2010-ben nem mi voltunk a falu szépei, most viszont éreztük az emberek bizalmát. Tatabányán több helyről is olyan információk jutottak el hozzánk, hogy sorok kígyóznak a szavazókörök előtt - hangzott a délutáni összegzés. A későbbi értékelés azonban már elmaradt. Az idő közben befutott Lukács Zoltán udvariasan, ámde rendkívül határozottan hárította el a (várható) eredményekre vonatkozó kérdéseinket.

Lukács Zoltán nem marasztalta tudósítónkat

Lukács Zoltánt, az MSZP megyei elnökét rövid értékelésre kértük, ám a politikus "szélsőséges elfogultsággal" vádolta szerkesztőségünket, és nem kívánt lapunknak nyilatkozni. - Az elmúlt néhány hónapban, valamint a kampány során is inkorrekt módon járt el velünk szemben a 24 Óra - jelentette ki a baloldali képviselő.

Jobbik, Vágó Sebestyén: várjuk meg a végeredményt!

Vágó Sebestyén, a Jobbik képviselőjelöltje és stábja a délutáni órákban a tatabányai Unicum-házban figyelte az eseményeket – és a Forma 1-es futamot. Az eredmények ismeretében a délutáni órákban még szűkszavúan fogalmazott, szerinte a vártnál kisebb volt a részvételi arány, ami a Jobbik Mozgalomnak sem kedvezett.

Este nyolc óra körül a tatai Est mozi presszójában ült össze a csapat. A hangulat nem volt most sem rózsásabb, az exit poll első eredményei sem hoztak sok vidámságot a terített asztal köré. Vágó Sebestyén szerint a 18 százalékos eredmény még nem végleges, változhat, az előző választásokon is a végén több százalékot javítottak –  mondta.

A Jobbik politikusa szerint a végleges eredmény ismeretében derül majd ki, mekkora többséggel vezetheti az országot a kormányalakító párt, lesz-e kétharmados többség? Mindez befolyásolja az ellenzék szerepét, lehetőségeit. S hogy ellenzéki erőként mit kellene elsőként megtenni? A Jobbik álláspontja szerint először két területen kell intézkedni, az egyik a magyar föld védelme, a másik a devizahitelesek problémájának megoldása. Pakssal kapcsolatban úgy vélekedett, hogy Magyarország energiaellátásának 40 százalékát Paks biztosítja, és az erőmű megérett a felújításra, bővítésre is, de a szerződést nyilvánosan, a magyar állampolgárok beleegyezésével kellett volna megtenni. Végül hozzátette: azért várjuk meg a végeredményt.

Vágó Sebestyén: Az biztos, hogy a Jobbik a kampányt megnyerte

A Jobbik magasabb részvételi arányra számított, az kedvezőbb lett volna a párt számára. A nap folyamán több alkalommal kaptunk jelzéseket kampánysértő eseményekről, ezek kissé zavarták a választás menetét. Az első gyors eredmények 18 százalékról szólnak, ami jobb, mint négy évvel ezelőtt, és akkor azt tapasztaltuk, hogy a végleges összesítéskor több százalékkal javultak a Jobbik eredményei. Az biztos, hogy a Jobbik a kampányt megnyerte...

 

LMP: Gutai Zsolt eltolta a biciklit

Az eredeti terv szerint a Lehet Más a Politika (LMP) megyei szervezetének tagjai a tatabányai Békepipa sörözőben várták volna a választási eredményeket, majd este testületileg Budapestre utaztak volna a párt Bajcsy-Zsilinszky úti központi irodájába. A közös sörözésből végül semmi nem lett, mivel a Komárom-Esztergom megyei LMP-sek úgy döntöttek, hogy már kora délután csatlakoznak Schiffer Andrásékhoz a fővárosi eredményváró összejövetelen.

Gutai Zsolttal, a zöldpárt megyei elnökével és az 1. számú választókerület jelöltjével nem sokkal indulás előtt találkoztunk a tatabányai Árpád téren, ahová egy háromkerekű kampánybringát hajtó fiatal aktivista társaságában érkezett. Ahogy a mellékelt ábra bizonyítja, Gutai kérésünkre felpattant az arcképével díszített speciális járműre, és tett vele egy kört a Centrum Áruház előtti kövezeten.

Ennyiben persze nem merült ki a megye 1. számú választókerületének hétvégi LMP-s kampánytevékenysége: Gutai Zsolt a 24 Óra kérdésére elmondta, a szombati nap folyamán a körzet több településén is találkoztak a választókkal. A párt választás előtti szavazatgyűjtő körútjának legnagyobb nyertesei minden bizonnyal a zöldekkel kapcsolatban álló hazai almatermesztők és -árusok voltak: Gutai elmondta, a finisben több mint százezer, az LMP kampányának vezérmotívumaként szolgáló almát osztottak szét a megye településein. Vasárnap már „csak” a szavazókörök elé festett LMP-feliratok eltakarása borzolta a megyei párttagok kedélyét.

Gutai Zsolt: Elégedettek lehetünk

Az előzetes eredmények alapján úgy tűnik, az LMP ötfős frakciót alakíthat a parlamentben, amivel elégedettek lehetünk. Úgy gondolom, az elmúlt hónapokban végzett munkánk meghozta az eredményét. Rajtam kívül a másik két megyei jelölt – Prommer Mátyás és Szabados Sándor – is megismételte a négy évvel ezelőtti jó eredményt.

kemma.hu Dr. Völner Pál: szolid, korrekt kampány volt Sikerült bemutatnunk a négy év erőfeszítéseit, és fel tudtunk vázolni egy olyan jövőképet, amely alapján ugyanezt folytatni tudjuk. Példaként a rezsicsökkentést említeném. Részünkről az eredmények kommunikációja történt. Ebben látom a sikerünk egyik kulcsát. Vasárnap este 9 órakor úgy gondolom, hogy a négy évvel ezelőttihez hasonló eredmények születnek. Lukács Zoltán nem marasztalta tudósítónkat Lukács Zoltánt, az MSZP megyei elnökét rövid értékelésre kértük, ám a politikus "szélsőséges elfogultsággal" vádolta szerkesztőségünket, és nem kívánt lapunknak nyilatkozni. - Az elmúlt néhány hónapban, valamint a kampány során is inkorrekt módon járt el velünk szemben a 24 Óra - jelentette ki a baloldali képviselő. Vágó Sebestyén: Az biztos, hogy a Jobbik a kampányt megnyerte A Jobbik magasabb részvételi arányra számított, az kedvezőbb lett volna a párt számára. A nap folyamán több alkalommal kaptunk jelzéseket kampánysértő eseményekről, ezek kissé zavarták a választás menetét. Az első gyors eredmények 18 százalékról szólnak, ami jobb, mint négy évvel ezelőtt, és akkor azt tapasztaltuk, hogy a végleges összesítéskor több százalékkal javultak a Jobbik eredményei. Az biztos, hogy a Jobbik a kampányt megnyerte... Gutai Zsolt: Elégedettek lehetünk Az előzetes eredmények alapján úgy tűnik, az LMP ötfős frakciót alakíthat a parlamentben, amivel elégedettek lehetünk. Úgy gondolom, az elmúlt hónapokban végzett munkánk meghozta az eredményét. Rajtam kívül a másik két megyei jelölt – Prommer Mátyás és Szabados Sándor – is megismételte a négy évvel ezelőtti jó eredményt. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!