Közélet

2010.12.16. 18:32

Feltárták az Ariadne-barlangrendszert

A Pilisben található Ariadne-barlangrendszer az ország harmadik leghosszabb barlangja.

MTI

Az ország harmadik leghosszabb barlangjára bukkantak  a Pilisben - adja hírül az MTI. Tizenegy kilométeres hosszával és 203 méteres mélységével az ország harmadik leghosszabb barlangját sikerült feltárni a napokban a Pilisben található Csévi szirtek alatt. A képződményt Ariadne-barlangrendszernek nevezte el föld alatti labirintust bejáró Adriane Barlangkutató Egyesület és a Szent Özséb Barlangkutató Csoport.

A Kesztölc melletti Klastrompuszta feletti Csévi szirtek barlangjait 1991 óta kutatja a két szervezet. Több évnyi munkával bizonyították, hogy a két legnagyobb, a Leány- és a Legény barlang járatai összetartoznak, közben a két barlang hosszát a kezdeti 1300 méterről öt kilométerre terjesztették ki.

Az Ariadne-barlangrendszer feltárásában a Vacska-barlang felfedezése jelentett áttörést, itt másfél év alatt több mint 6 kilométer járatot tártak fel. A Pilis ismert barlangjai között ebben láthatók a legszebb cseppkövek és itt vannak a Dunántúl legnagyobb barlangtermei. Másfél évnyi kutatás és bontás után a napokban sikerült megtalálni a kapcsolatot a Leány- és Legény- valamint a Vacska-barlangrendszer között, ezzel Magyarország harmadik leghosszabb és harmadik legmélyebb barlangrendszerét sikerült feltárni - mondta el Kovács Richárd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!