Közélet

2010.08.22. 23:27

Sólyom László visszatért, de nem válaszolt újságírók kérdéseire

Sólyom László, Magyarország leköszönt köztársasági elnöke vasárnap a szlovákiai Észak-Komáromba látogatott. Ő volt a Szent István-ünnepség főszónoka.

Sárai Evelyn

Szlovákia és Magyarország diplomáciai kapcsolatának egyik legnagyobb konfliktusa alakult ki 2009. augusztus 21-én. A szlovák hatóságok nem kívánatos személynek titulálták Magyarország akkori köztársasági elnökét és nem engedték meg számára, hogy Szlovákiai területére lépjen. Így nem tudott részt venni Szent István lovas szobrának egy évvel ezelőtti ünnepélyes leleplezésén.

A tavalyi incidensre emlékezve Sólyom László most is gyalog érkezett az Erzsébet-híd közepére, ahol Észak-Komárom alpolgármestere, Hortai Éva fogadta. Most azonban az egykori elnök magánszemélyként, a szobor felállításának egyik támogatójaként jött el az ünnepségre, így akadálytalanul léphette át a határt. Testőrei és az újságírók hadának kíséretében sétált le a Győrfi Lajos alkotásának helyet adó Lúdpiac térig, ahol Bastrnák Tibor, Észak-Komárom polgármestere és Szabó Béla alpolgármester fogadták.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Sólyom Lászlónak sokan örültek Észak-Komáromban
[/caption]

Sólyom László annak ellenére, hogy már leköszönt posztjáról, továbbra is megközelíthetetlennek bizonyult. Nem kívánt válaszolni az újságírók kérdéseire. Kezet fogott viszont sok járókelővel, hiszen nagy taps és kitörő lelkesedés fogadta őt Észak-Komáromban.
 – A legfontosabb, hogy együtt vagyunk. Boldog az a nép, melynek olyan ember alapított államot mint Szent István. Ez az ünnepség a tanúbizonysága annak, hogy gazdag nemzeti életünket közösen akarjuk folytatni. Ehhez új önértelmezésre és a szomszéd népekkel való viszony rendezésére van szükség, a kizárólagosság megszüntetése mellett – hangzottak Sólyom László szavai.

A Szent István-szobor megkoszorúzását követően Magyarország leköszönt köztársasági elnöke részt vett egy fogadáson, ahol politikusokkal és közéleti személyiségekkel találkozott. Végül megtekintette a Bánk bán című előadást.

Az egész ünnepség incidens és zavargás nélkül zajlott le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!