Közélet

2010.08.27. 15:07

Eltemették Telegdi Zsoltot

A gyászszalagot viselő kollégák álltak díszőrséget a felravatalozott koporsó mellett. A 21 tagú díszszázad a koporsó leeeresztése alatt háromszor hét lövéssel tisztelgett Telegdi Zsolt emlékének.

Kemma.hu

Katonás pontossággal kezdődött Telegdi Zsolt rendőr főtörzsőrmester temetése. Tizenhárom órakor Baj község temetőjében, a szolgálatteljesítés közben augusztus 16-án 33 éves korában elhunyt fiatalember végső búcsúztatásán a családtagokon, barátokon, kollégákon és ismerősökön kívül jelen volt Hatala József országos rendőrfőkapitány, Gorgosilits Fábián Komárom-Esztergom megyei főkapitány, Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára és Friedrich Gábor tatai rendőrkaptiány.

A Himnusz elhangzása után Márkus Dániel református lelkész a 23. zsoltár első verséből idézett, többször is visszatérve ahhoz a gondolathoz, hogy "az Úr nékem őriző pásztorom."

Őt követően Gorgosilits Fábián lépett a mikrofonhoz, aki ugyancsak utalt arra, hogy Komárom-Esztergom megye rendőrei egy olyan éppen krisztusi korba lépett kollégát veszítettek el, aki már középiskolás korában eldöntötte, hogy ezt a hivatást választja.

Telegdi Zsolt Tatán volt próbaidős rendőr, majd az autópályán szolgálatot teljesítők közé került. Társai elismerték szakmai tudását, meghatározó személyiségét. Bizonyára hozzájárult ehhez - mondta a főkapitány - hogy beiratkozott a győri tanárképző főiskolára, ahol diplomáját is átvehette. Példamutatónak minősítette családi életét, és mielőtt Márai Sándor egyik verséből idézett volna, kijelentette, hogy Telegdi Zsolt árván maradt gyermekeit a rendőrség mindvégig támogatni fogja.

Gorgosolitis Fábián természetesen utalt a végzetes balesetre is, és ennek kapcsán elmondta, hogy személy szerint ő is keresi az okokat.

-Minden rendőrnek gyakran kell gyorsan döntenie munka közben, de az csak utólag ítélhető meg, hogy helyesen tette-e - modta. Feltette a kérdést, hogy aznap tényleg motoros szolgálatra kellett-e kiküldeni társával együtt Telegdi Zsoltot. Arról viszont nem szólt, hogy a helyszíni vizsgálatot követő nyomozásnak eddig milyen eredménye született, és nem tett említést az általa elrendelt vizsgálatról sem.

Ezt követően hosszú percekig tartott a sok koszorú és virág átszállítása a sírhoz, ahol ifj. Hegedűs Lóránt református lelkész búcsúztatta családtagjai, szerettei, és több, mint ezer jelenlévő gyűrűjében az idő előtt elhunyt  főtörzsőrmestert.

Koporsójára a Gyászinduló hangjai alatt szorták rá a rögös földet, majd a Szózat elhangzása után szívszaggatóan szólt az Il silencio.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!