Közélet

2010.07.09. 06:26

Osztálykirándulások határok nélkül

Megyénk kivételes helyzetben van: északi szomszédunk az a Szlovákia, amelynek területe szinten teljes egészében kapcsolódik a magyar múlthoz. S mivel a fogadtatás általában rendkívül kedvező, egyre többen utaznak errefelé osztályaikkal a szokásos tanulmányi kirándulásokra.

Rafael Balázs

Megyénk kivételes helyzetben van: északi szomszédunk az a Szlovákia, amelynek területe szinten teljes egészében kapcsolódik a magyar múlthoz. S mivel a fogadtatás általában rendkívül kedvező, egyre többen utaznak errefelé osztályaikkal a szokásos tanulmányi kirándulásokra.

Meszes Balázs, a Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola igazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy rendszeres a kapcsolatuk egy erdélyi középiskola mellett a felvidéki partnereikkel is.

– Hagyományosak a sítáborok; amelyeket praktikus okokból szervezünk Szlovákiába, vagy ritkábban Ausztriába. De ezeken kívül a szokásos két-három napos tanulmányi kirándulások úticélja is egyre többször a Felvidék. Így jutottak el gyerekeink tanáraikkal Selmecbányára, Besztercebányára, a közeli és szép bányavárosokba, és természetesen Zólyomba is, amely kisváros gyönyörű vára névadónk szülőhelye. A tapasztalat az, hogy általában olcsóbb, mint itthon, a fogadtatás remek, soha sincs semmilyen probléma.

Az iskolaváros másik nagy oktatási intézménye a Dobó Gimnázium. Itt végzett Fazekas Réka néhány éve.
– Mi jártunk Pozsonyban annak idején, ahol jól éreztük magunkat és kimentünk a dévényi áttöréshez is, amelyről Ady is írt. De jártunk feljebb is, megnéztük például Nagyszombatot, a katolikus központot, ahol az esztergomi érsekség székelt a török megszállás idején. Magánemberként én pedig teljesen természetesnek tartottam, hogy amikor eljutok egyetemistaként Krakkóba, megkeressem az egyetemet, ahol sok magyar tanult, valamint Balassi Bálint emléktábláját.

Iványi Pálné, a József Attila Általános Iskola igazgatója közelebbi uticélokat említ.
– A mi gyerekink még kisebbek, távolabb, külföldre talán nehéz lenne utazni velük, nem tudom,a szülők is hogyan állnának ehhez. De azt például elmondhatom, hogy a szemközti Párkányba sűrűn megyünk, hiszen van ott egy testvériskolánk, jó a strandjuk, s eljutnak a gyerekek családokhoz is a barátságok révén.

A kisebbek is így juthattak el például a szemközti Szőgyén településére, amely legnagyobb nevezetessége egy sír: Pató Pál uram ott nyugszik, örökre...

Szekeres János, a Dobó Gimnázium testnevelője azt mondja, hogy a sítáborok igazán nem alkalmasak országjárásra, de ezt ők megpróbálják ellensúlyozni.

– Bánhidy kollégáim kiváló ismerője a magyar emlékeknek, vele sok utat szerveztünk Erdélybe, a Felvidékre, Kárpátaljára. Mindig alaposan felkészül, s olyan értékeket látnak a gyerekek, amit maguktól talán nem vennének észre.

Pokorni: Pályázni lehet majd az utakra

Pokorni Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke szerint az első két-három évben pályázati úton valósulhatnának meg a határon túli magyar területekre szervezett osztálykirándulások. Később normatív módon támogatnák ezeket a programokat. A politikus szerint elsősorban az általános iskolák felső tagozatain és a középiskolák határon túlra szervezett programjaihoz nyújtanának segítséget. Felidézte, hogy a parlament néhány hete fogadta el a nemzeti összetartozás mellett tanúságtételről szóló jogszabályt. A múlt feldolgozása, alaposabb megismerése azonban csak az egyik oldala az éremnek, legalább ennyire fontos a jelen megismerése és megértése – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!