Közélet

2010.06.10. 10:50

A nemzeti érzés megmaradása a tét Szlovákiában

Nagy a tétje a hét végi szlovákiai választásoknak. A felvidéki magyar politikusok a Felvidék vonatkozásában latolgatják az esélyeket és veszélyeket.

S. E.

Szombaton összesen 18 párt 2400 jelöltje verseng majd Szlovákiában a polgárok szavazataiért.
A rendszerváltás, önállósodás, azaz 1989 óta ez lesz a hetedik választás Szlovákiában. Választójoguk, ahogy Magyarországon is, a 18 éven felüli állampolgároknak van, a külföldön élők is szavazhatnak (80 százalékuk már voksolt).

Bastrnák Tibor, Észak-Komárom polgármestere, a Híd-Most jelöltje az 1998-as választásokhoz hasonlítja a mostanit.
– Akkor a jobboldal képes volt az összefogásra. Eldönthetjük, hogy az egypártrendszert választjuk vagy az egészséges versengést. Számunkra nagyon fontos, hogy a pártok ne telepedjenek rá a felvidéki közéletre, melynek tanúi lehettünk az egypártrendszer alatt – fogalmazott Bastrnák Tibor.

Petheő Attila, az Magyar Koalíció Pártjának (MKP) képviselő-jelöltje a veszélyekről is beszél.
– Azzal, hogy alakult egy szlovák-magyar formáció a magyar érdekeket védő MKP ellenében, az a veszély fenyeget, hogy megosztja a magyarságot és nem kerül be egy magyar képviselő sem a szlovákiai törvényhozásba. A másik nagy tétje a szombati választásoknak, hogy kiszoruljon a kormányból és a parlamentből Slota pártja – mondta.

Szabó Olga az MKP jelöltjeként úgy véli, hogy kormánytényezővé kell válnia a pártjának.
– A felvidéki magyarság saját megmaradásáról dönt. A kitelepítés, deportálás, negyven éven át tartó folyamatos agymosás, elszlovákosítás következtében mind több helyen választják a nyelvváltást magyarról szlovákra, ezért gyöngül a magyarságtudat, elvész a nemzeti érzés. Kormánytényezővé kell válnunk, hogy megállíthassuk a szlovák nacionalizmust – érvelt Szabó Olga.

Párkányban aggódnak a szétforgácsolódás miatt

Párkányban a megkérdezettek nagy többségben úgy vélik, hogy a ma is hatalmon lévők maradnak pozícióban, bíznak abban, hogy a populisták, nacionalisták hátrébb szorulnak, netán kiesnek, s aggódnak amiatt, hogy a magyar képviselet szétforgácsolódva gyengébb lehet, mint korábban.

Az Esztergommal szemközti területről a Magyar Koalíció Pártjának két ismert arca,  Farkas Iván (Muzsla) és Szigeti László (Párkány) továbbra is versenyben áll, szeretnék tovább képviselni a magyarságot a parlamentben. A Most Híd párkányi képviselő-jelöltje Hégli Dušan.

Általános tapasztalat, hogy az MKP-ét elöregedettnek látják a választók, a kettős fronton, magyarok és szlovákok érdekében egyaránt fellépő újabb formációnak pedig még nem sikerült sokat felmutatnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!