Közélet

2010.05.19. 18:10

Vértesi Erőmű-MVM: itt is lesz elszámoltatás!

A Vértesi Erőmű felszámolásával (illetve annak megkezdésével) kapcsolatban a térség fideszes országgyűlési képviselője is felemelte a hangját. Czunyiné dr. Bertalan Juditban felmerült a gyanú...

Sz. A.

Czunyiné dr. Bertalan Judit, valamint párt-, és képviselőtársa, dr. Völner Pál szerdán sajtótájékoztatót tartott, ahol hangot adtak nemtetszésüknek a Vértesi Erőművet érintő döntések és annak kapcsán, hogy a Fidesz "nyakába akarják varrni" azokat. Az erőmű többségi tulajdonosa, a Magyar Villamos Művek a felszámolás megindításáról döntött. 

Czunyiné dr. Bertalan Judit az oroszlányi térség fideszes országgyűlési képviselője felháborítónak nevezte, hogy az MVM jelenlegi vezetése több mint 1500 ember és azok családja megélhetését teszi tönkre. Érthetetlen, miért ez a sietség, milyen újabb szennyes eltakarítása történik, milyen csontvázak fognak kiesni az MVM háza táján, mondta.

Czunyiné dr. Bertalan Judit szerint a térség foglalkoztatási helyzetét a döntés meghozatalakor teljesen figyelmen kívül hagyta az MVM vezetése, de az is elhangzott, hogy a Fidesz egyetért a munkavállalók képviselőivel és meggondolatlan lépésnek tartja az MVM igazgatósága által hozott döntéseket, ráadásul meglévő kormányhatározatokat is sért a lépés.

Nem maradhat el az elszámoltatás

– Az MVM igazgatósága meglévő kormányhatározatokat felrúgva még a Fidesz-kabinet megalakulása előtt ellehetetleníti a Vértesi Erőművet és annak munkavállalóit. Felmerül a gyanú, hogy az új kormány megalakulása előtt iratokat kell megsemmisíteni vagy az eddigi pénzkiviteli módszerek nyomait próbálja eltüntetni az MVM. Természetesen az elszámoltatás ezen a terület sem maradhat el - tette hozzá Czunyiné Dr. Bertalan Judit, aki nyomatékosította, most még szocialista kormánya van az országnak.
A politikus szerint a fő kérdés az, hogyan alakulhatott ki ez a helyzet és kik ennek okozói.

Az is kiderült, hogy a Fidesz, kormányra kerülése után az egyéb ügyek között az MVM vezetése által meghozott döntéseket is át kívánja tekinteni. A FIDESZ térségbeli képviselője mindent megtesz annak érdekében, hogy az országos vezetés is foglalkozzon Oroszlány és környéke helyzetével. Éppen ezért kiemelt fontosságúnak tartja a párt, hogy az itt lakók megélhetése hosszútávon biztosítva legyen.

Czunyiné dr. Bertalan Judit szerint érthetetlen, hogy a Kapolyival kötött üzlet miatt a Vértesi Erőművet már több milliárd forint kártérítésre kötelezték, miközben Kapolyi egy fillért sem fizetett.
- Miért nem e kétes szerződések ügyében vizsgálódott az MVM? Miért hallgatnak erről az ügyletről, amely nagymértékben felgyorsította az erőmű gazdasági helyzetének rosszabbodását? - kérdezte a politikus.

Szóba került az is, hogy a az MVM vezetése felelős tulajdonosi szerepvállalásáról beszél, miközben kormányhatározatot sért és emberek ezrei életét teszi tönkre.

Dr. Völner Pál arról beszélt; tudomása szerint az illetékes miniszter, noha az erőművet megmentő kormányhatározatban ez is benne van, nem lépett a szénfillér rendszerének meghosszabbításásáért.

Keleti sajnálja, hogy idáig jutott a dolog

Megkérdeztük az oroszlányi térség volt szocialista országgyűlési képviselőjét, Keleti Györgyöt is a rendkívüli közgyűlésen elhatározottakkal és a szerdai sajtótájékoztatóval kapcsolatban is.

– Tizennyolcig évig voltam képviselő, a jobboldali kormányok idején mindig be akarták zárni a bányákat, s most is ez történik. Nem értek egyet a Magyar Villamos Művek hétfői és a Vértesi Erőmű rendkívüli közgyűlésének keddi döntéseivel. Sajnálom, hogy idáig jutott a dolog – kezdte Keleti György, majd arról beszélt, hogy a Bajnai-kormány tisztában volt azzal, hogy  csak támogatással működhet az erőmű, és annak felszámolása kezelhetetlen társadalmi-foglalkoztatási problémákat generált volna a térségben, ezért döntöttek az erőmű életben tartása mellett.

A szénfillér az Orbán-kormya dolga, mondta a szakállamtitkár

A szénfillér rendszer életben tartásával kapcsolatban a volt képviselő elmondta: az ügyvezető pénzügyminisztérium szakállamtitkára arról tájékoztatta, hogy az informális egyeztetések megtörténtek Brüsszelben, de a hivatalos kérés beadása enm időszerű, az az új kormány feladata lesz. A szénfillérből Vértesi Erőmű a Márkushegyi Bányaüzem életben tartásához kap és kapott támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!