Közélet

2010.02.25. 09:05

Ösztöndíjat kapnak a hiányszakmát tanuló diákok

A hiányszakmában tanuló diákok szerint az új rendszer jó hatással van a tanulásra, és kevesebbet is hiányoznak az órákról. Február óta régiónkban tíz olyan szakma van, amely elsajátításáért tíz–harmincezer forint ösztöndíjat lehet kapni.

Fenyvesi Károly/Mudri Anna

A hiányszakmát tanuló fiatalok ettől a hónaptól kezdve havonta tíz és harmincezer forint közötti ösztöndíjat kaphatnak tanulmányi eredményüktől függően. A legkisebb összeget már az is megkaphatja, aki eléri a 2,51-es tanulmányi átlagot. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium az idén 2,1 milliárd forintot különített el erre a célra. A számítások szerint mintegy tizenötezer diák számíthat a juttatásra.

– Két éve állt össze egy regionális koordinációs hálózat, amelyben az Ipartestületek Országos Szövetsége megbízottjai is jelentős munkát végeznek. Iparosok műhelyeiben, kis- és középvállalkozóknál gyűjtöttük azokat a tapasztalatokat, amelyek alapján javaslatot tudtunk tenni arra, mely szakmákban van jelentős igény fiatalokra. Természetesen azt is fel tudtuk mérni – bár ezt tagságunk már jóval korábban jelezte –, hogy mely szakmákban van ezekben az években túlképzés – mondta el érdeklődésünkre Szűcs György IPOSZ-elnök, a Dorogi Ipartestület elnöke.

– Régiónkban tíz hiányszakma  szerepel a listán. Ezek közül mi ács-állványozót, kőművest, gépi forgácsolót, épületgépészeti csőhálózat és berendezés szerelőt, szerszámkészítőt, villanyszerelőt, bútorasztalost képzünk. Leendő hegesztő, lótartó és tenyésztő, illetve ápolási asszisztens tanuló jelenleg nincs nálunk – hallottuk Nádasi Lászlótól, a megye egyik legnagyobb szakképző intézete, a Géza Fejedelem Szakképzői Iskola igazgatójától.

– Százhetvenkét olyan tanulónk kap egységesen tízezer forint ösztöndíjat, aki korábban elérte a megfelelő tanulmányi átlagot, és nincs tíznél több igazolatlan órája. A tanév végi tanulmányi átlag alapján változik az ösztöndíj nagysága. Az osztályfőnökök figyelik az eredményeket, a diákoknak, szülőknek nincs ezzel kapcsolatban semmi teendőjük. A pénzt bankszámlára utaljuk át.

A Tatabányai Általános Iskola, Szakképző Iskola és Középfokú Kollégium érintett diákjai örülnek a lehetőségnek. Szabó Zoltán  villanyszerelőnek készül. Az érettségi után, a válságot látva úgy döntött, szakmát kellene választania. A 24 Órában látta a hiányszakmák felsorolását.

– Akkor még nem lehetett arra számítani, hogy ösztöndíjat is adnak a tanulásáért, úgy gondoltam, villanyszerelőként el tudok majd helyezkedni – mondta a diák.

Flór Richárd, aki fémforgácsolást tanul azt is hozzátette: – Most mindenki hajt a jó átlagért, hogy minél több pénzhez jusson szeptembertől.

Szinger Benjamin és Bakos Gábor asztalos mester lenne. Ők már azt is látják, hogy a hiányzások is csökkentek, amióta ösztöndíjat ajánlottak.

– Az udvaron is hallani, ahogy beszélik a többiek, a pénzt már nem szeretnék kockáztatni – mondták. A két asztalostanuló családi indíttatásra választotta a szakmát.

A mester szerint vonzóvá kell tenni a szakmát

Kovács Károly, a Kovács Gépműhely tulajdonosa szerint a szakképzési rendszerben vannak olyan szakmák, amelyekben erőteljes túlképzés van, miközben saját, fémipari szakmájában komoly hiány mutatkozik. – A fémiparban két generáció hiányzik. A negyvenes szakemberek után a két évvel ezelőtt végzett fiatalok dolgoznak. Ezért is hoztuk létre a Vasnyűvő versenyt: tegyük vonzóvá a szakmát. A tizenöt éves hiányt egyik napról a másikra nem lehet megoldani, de ez az utolsó lehetőség, hogy a szakmát még műhelyben tanulhassák a fiatalok – mondta Kovács Károly. Hozzátette: ebben a gazdasági helyzetben még így sem garantálható, hogy el tudnak majd helyezkedni a fiatalok. Így sem a műhelyek, sem az iskolák nem tudnak hosszú távon tervezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!