Közélet

2009.12.17. 09:11

Digtális táblákról a közgyűlésen

A napirendi pontok elfogadása után a tatabányai közgyűlés megkezdte az érdemi munkát.

Mudri Anna

13:39 A közgyűlés egy rövid tárgyalási szünet után döntött a jövő évi hulladékszállítási díjak növeléséről. Eszerint 2010-ben mind a lakossági mind a nem lakossági megrendelők az ideihez képest 4,9 százalékkal fizetnek többet jövőre a hulladékszállításért. 

13:00 Kisebb módosításokkal a városatyák elfogadták a Komtávhő kérelmet. A távhőszolgáltatás díja egy 52 négyzetméteres átlaglakás esetében 10 és fél százalékkal csökken a testület csütörtöki döntését követően. A 2010 január elsejétől érvényes rendelet szerint a 2008 novemberében elfogadott és jelenleg is élő hatósági árhoz képest a hődíj 18,5 százalékkal csökken, az alapdíj 4,9 százalékkal növekszik. Az alapdíj emelés indoka, hogy az két éve változatlan értékkel szerepelt az árképzésben. A melegvíz ára 5,7 százalékkal csökken, és 8,3 százalékkal csökken az egytarifás fűtésdíj. Ezt az egyedi hőmennyiségmérővel rendelkező fogyasztók fizetik, 1 277 háztartást érint a Komtávhő 22 636 fogyasztója közül.

12:25 A képviselők a Komtávhő Zrt. díjmódosítási kérelméről kezdtek vitázni. A távhő díja csökkenhet, ha elfogadják a kérelmet.

12:20 A költségvetési rendelet tervezésénél első körben 15,8 milliárd forintos bevétellel számol a város. A kiadási oldalon 17,2 milliárd forintot terveznek, vagyis 1,4 milliárd forintos hiányt prognosztizálnak. A költségvetési rendeletről a januári ülésen szavaznak a képviselők.

11:22 Rövid szünet után újra összeültek a képviselők. Először a jövő évi költségvetési tervezet első fordulóját tárgyalják.

Bencsik János (Fidesz) polgármester elmondta, nehéz év előtt áll a város. Egyrészt jelentős mértékben csökken az állami támogatás, másrészt a helyi adókból származó bevétel is jelentősen csökken. Arra is felhívta a figyelmet, hogy több hitelfelvétel is volt az elmúlt években, amelyeket törleszteni kell. Ráadásul több pályázat is elkezdődik jövőre, amelyre az önrészt 2010-ben kell biztosítani. Ilyen pályázat például az ipari skanzen felújítása. A polgármester ezért felhívta a figyelmet arra, hogy tovább növekedik a hiány, ezért óvatosan kell gazdálkodni.

10:55 Ötvenmillió forinttal emelik meg a Cseri strand tőkéjét a képviselők, erről az idei költségvetési rendelet módosítása napirendi pontnál szavaztak a városatyák.

10:25 A képviselők a város gazdálkodásáról készült ÁSZ jelentést is megvitatják az ülésen. A jelentés részleteiről ITT olvashat.

10:20 Több, mint fél órás vita után a testület a tőkeemelést egyelőre nem fogadta el. Ehelyett felszólítja a TKTV-t egy új üzletviteli koncepció elkészítésére.

9:45 Komoly vita alakult ki a TKTV Kft. tőkésítésével kapcsolatban. Fekete Miklós (MSZP) előterjesztő kifejtette, részletesen megvizsgálták a tévé gazdálkodását. A likviditási problémákat csak a feltőkésítéssel lehet megoldani. Schmidt Csaba arra volt kíváncsi, hogy valóban volt-e pénzügyi vizsgálat, és arányban van-e a szolgáltatás minősége és annak az ára. Példaként említette, hogy a közgyűlések közvetítése hárommillió forint. Bereznai Csaba a TKTV és az Itthon bevételeinek szétválasztására volt kíváncsi, a reklámbevételek csökkenésének okát szeretné ismerni, és hogy a társaság megfelelő létszámmal működik-e.

A hivatal szolgálatvezetője úgy tájékoztatta a képviselőket, hogy a TKTV-nél 6,6 millió forintos hiány van. Moravcsik Ágnes (SZDSZ) a felügyelő bizottság tagja elmondta, a TKTV már jelenleg is minimális létszámmal dolgozik. A reklámbevételek csökkenésének részben a gazdasági válság, részben a kéthetenkénti megjelenés okozza. Ráadásul a tavalyi évben a közgyűlés 10 millió forintot visszavont a működési költségekből.

Fekete Miklós azt is elmondta, az Itthon főszerkesztője szerződéssel dolgozik a cégnél. Az Itthon és a TKTV munkája teljes mértékben nem választható szét, de ez a feladat a cég vezetésére vár.

Schmidt Csaba a második kérdéskörben arra volt kíváncsi, igaz-e, hogy 10 millió forinttal kisebb a idén a reklámbevétel, mint tavaly. Megkérdezte, hogy miért nem vállal a cég külső munkákat, például a Príma-díj átadását miért nem a TKTV közvetítette? Azt is tudni szeretné, mióta nincs üzleti terve a cégnek.

Fekete Miklós válaszában kifejtette, kevés a TKTV technikája, ami ráadásul elavult is, emiatt nem tudnak külső munkákat vállalni. Azt is elmondta, a cég minden évben készít üzleti tervet, csak most egy újszerű tervet kell készíteniük.

Fekete Miklós a zárszójában elmondta, a TKTV körüli kérdések mindig is komoly vitákat váltottak ki. Az is biztos szerinte, hogy folyamatos a likviditási hiány, és alultőkésítésről beszél a könyvvizsgáló. A 6,6 millió forint a pillanatnyi likviditási gondokat megoldja. De pár hónap múlva újra a közgyűlés előtt lesz az előterjesztés. A 10 millió forintos tőkeemelés hosszútávon is segítheti a vállalkozást.

9:32 A közgyűlés a két ülés közötti események beszámolóját elfogadta.

9:14 Ifj. dr. Petrássy Miklós (Védegylet) az erőművásárlásról tett fel kérdést. Schmidt Csaba válaszában elmondta, a gazdasági és pénzügyi bizottság előtt áll a kérdés, a tatabányai fűtőerőmű vásárlását december 29-én zárják le.

9:10 A két ülés közötti események című napirendi pontnál Bereznai Csaba (Fidesz) megkérdezte, hogy az iskolák, tanárok, diákok megkapják-e a digitális táblákat, és ha igen, akkor mikor. Horváth András válaszában elmondta, hogy a pályázatról egyelőre nem kaptak hivatalos értésítést, de információik szerint a megyeszékhely pályázatát támogatják majd. Több képviselő beszámolt arról is, hogy a körzetébe tartozó iskoláknak saját képviselői keretükből vettek digitális táblákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!