Közélet

2009.12.01. 21:37

Betyáros feladat: sértőnek érezték a felvidéki gimnáziumban

A felvidéki Selye-gimnázium diákjai közül többen nem voltak hajlandóak megoldani az informatikai verseny egyik programozói feladatát, miután felfogták: egy magyarok után leskelődő szlovák betyárnak kellene kilátókat építeniük.

Sárai Evelyn

A középiskolásoknak a Zenit elnevezésű informatikai versenyen különböző programozói feladatokat kell megoldaniuk, melyek az olimpiákkal ellentétben sokkal inkább diákbarát hozzáállást képviselnek. Az észak-komáromi Selye János Gimnázium tanulói is rendszeresen és szívesen vesznek részt az országos versenyen. Az idén tizenöten próbáltak szerencsét, ám többen fennakadtak az egyik feladaton. Nem elsősorban annak nehézsége miatt, sokkal inkább a szövegén.

A gimnázium informatika tanára elmondta: minden évben szlovák nyelvű feladatlapot kapnak a tanulók, ez eddig sem jelentett problémát és ezután sem fog. Azonban az egyik részfeladatban érdekes megfogalmazással találkoztak. Az ismert szlovák betyárnak, Juraj Jánosíknak és társainak kilátókat kellett építeniük az egyik hegyen, hogy minél jobban megleshessék az arra járó pandúrokat és a magyar turistákat.
– Az érdekes megfogalmazás miatt több diák sértőnek érezte a feladatot, és ezért nem is oldották meg. Feltehetjük a kérdést: vajon miért akarja meglesni a betyár a hegyekben túrázó magyarokat? – vetette fel Édes Attila.

A versenyben részt vevő két diák, Lami Vince és Varga Mátyás először nem is értette mit takar a feladat. Hiszen elsősorban nem a szöveggel, hanem a feladat megoldásával foglalkoztak. Utólag azonban ők is úgy érezték, a feladatlap készítője kissé túlzásba vitte a dolgot.

Szerencsére a kihagyott megoldás nem okozott nagy ponthátrányt a versenyzőknek, hiszen a harmadik és negyedik évfolyamos tanulók így is hetven százalékban teljesítették a feladatokat. Így mindkét csoportból ketten részt vehetnek a kerületi fordulón, melyet december 3-án rendeznek Léván.
***
A Szlovák Kulturális Minisztérium elkészítette a szeptember elsején hatályba lépett nyelvtörvény módszertani útmutatóját. A jogszabály több pontja félreértésre adott okot. A kidolgozás során a Marek vezette kulturális tárca egyeztetett az EBESZ kisebbségekért felelős főbiztosával, Knut Vollebaeckkel, akinek véleménye szerint az útmutató „szolid alapot” biztosít a jogszabály alkalmazásához. A legtöbb politikus még tanulmányozza az útmutatót, amelyről elmondható, hogy nem teszi jobbá a nyelvtörvényt, csak érthetőbbé. Az irányelvek elfogadásáról a kormány utolsó ülésén, december 16-án tárgyalnak a képviselők. Ha elfogadják, akkor január elsején lép életbe. A minisztérium addig nem bünteti a törvény megsértését.

A törvény tisztázza például a sírfeliratokra vonatkozó jogszabályt – nem kell államnyelven szerepelniük,

A beteg-orvos viszonyt, illetve ahol a kisebbség aránya meghaladja a 20 százalékot, ott a rendőrségi és a tűzoltósági kommunikációban is megengedett a kisebbségi nyelvhasználat, ha nem sérti egy harmadik ember fülét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!