Közélet

2009.09.05. 17:30

Viharfelhők a bányásznapon

Nem csak képletesen, a valóságban is sötét felhők gyülekeztek pénteken Oroszlányban a Vértesi Erőmű Zrt. bányásznapi Fő téri ünnepsége felett, melyet meg is kellett szakítani a lezúduló eső miatt.

kemma.hu

Alig egy évvel ezelőtt dr. Szabó Pál a közlekedési, hírközlési és energiaügyi szaktárca vezetőjeként volt szónoka a bányásznapnak, míg most a Vért elnök-vezérigazgatójaként vett részt a bányásznapi ünnepségen, melyen ott volt többek mellett Keleti György, Bencsik János és dr. Schwarz Tibor a térség országgyűlési képviselői, Rajnai Gábor Oroszlány, illetve Fenyves Péter Mór polgármestere, dr. Havelda Tamás bányászati igazgató, valamint a Vért teljes menedzsmentje.

Az említettek mellett a téren felállított bányász szobor talapzatánál a bánya-erőmű vertikum szakterületeinek képviselői, a társadalmi és érdekképviseleti szervezetek küldöttei is elhelyezték koszorúikat, majd a hirtelen jött zápor miatt a Bányász Klubban folytatódott az esemény, ahol dr. Havelda Tamás bányászati igazgató gondolatait követően Keleti György állt a mikrofon elé.

Az országgyűlési képviselő beszédében utalt arra, hogy az elmúlt években a szónokok biztos és bíztató jövőképpel, megfelelő szénvagyonnal rendelkező bánya és erőmű együttesről beszéltek. Az adott pillanatban nem tévedtek, és nem festettek hamis képet a Vért helyzetéről, mégis alapvetően másképp, drámai módon alakult az elmúlt, s az idei esztendő.

„Minek tudható be, hogy elkerülhettük a sokak számára már biztosnak vélt katasztrofális véget” – tette fel a kérdést Keleti György. Kizárólag annak, hogy a baloldali, válságkezelő kormány meghallotta, megértette Oroszlány segítségkérését, melyet - magam mögött tudva Rajnai Gábor és Kovács István szakszervezeti vezető támogatását - levélben juttattam el Bajnai Gordon miniszterelnökhöz – mondta a képviselő.

Ezt követően elismerések átadására került sor. A Tatabányán megrendezett központi ünnepségen „Miniszteri Elismerést” vehetett át Újj Józsefné, a Vértesi Erőmű Zrt. nyugdíjas humánpolitikai főelőadója.

A Márkushegyi Bányaüzem kollektívájából mostantól „Kiváló Bányász” címet viselhet Buda Attila gépész művezető, Mátéfi Sándor csapatvezető vájár, valamint Palyov György szakvezető főaknász, Nagy Imre Győző, a Bányamentő Állomás parancsnoka, s Fett László szállítási részlegvezető. Az említettek mellett a Bányász Klubban hatan Verebély díjat, huszonegyen vezérigazgatói elismerő oklevelet, míg öten jubileumi elismerést vehettek át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!