Közélet

2009.07.15. 17:42

Mentő ötlet a kánikulában: hideg víz és ventilátor

Ellátogattunk a szerdai rekkenő hőségben a mentősökhöz. Szerencsére, semmi rendkívüli, kánikulai eset nem történt. A mentőállomáson a ventilátorra és a hideg vízre esküsznek.

Müllner Helga

Tárva nyitva a tatabányai mentőállomás bejárati ajtaja; a dolgozók így is hűtik magukat a hőségben.
– Eddig csend volt – jegyzi meg Glász Gábor a mentőszolgálat megyei irányításvezetője, miközben leteszi a telefont.

Hozzáteszi: teljesen átlagos nap volt a szerdai; egy hőgutás beteghez riasztotta őket Szomódra egy háziorvos. Egy idős néni lett rosszul. A tapasztalatok szerint is az idősebb korosztály van kitéve a meleg miatti rosszulléteknek, mert még nyáron is ragaszkodnak a fekete – gyakran ilyenkor is több rétegű – öltözékhez.

A gyerekeket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket viseli még meg a hőség. Egy pár évvel ezelőtti esetüket is feleleveníti Glász Gábor: egy kisgyereket „felejtettek” bent a zárt kocsiban az egyik hipermarket parkolójában.

Az irányító helyiségben működik a klíma, de nem azért, hogy az embereknek ne legyen melegük, hanem a számítógépek miatt. Az autók közül három felszerelt klímával, a többiben csak az ablak letekerésével hűthetik a kocsit. Ez a betegnek és a dolgozóknak is kellemetlen lehet, főleg hosszú úton, például a Tatabánya – Budapest távolságon. A vonuló dolgozók kapnak ásványvizet, és könnyített öltözékben dolgozhatnak. Engedélyezett – akár a hölgyeknek is – a rövidebb, térdig érő nadrág. Tavaly külön feljegyezték a „hőségriasztásokat”; akkor tizenöt–huszonöt százalékkal emelkedett az ilyen esetek száma.

A garázsban Bakó Ferenc mentő-szakápoló, Monostori Zoltán szekundáns medikus és Albert Jenő újonc mentőápoló szemlézi az egyik – klíma nélküli – mentőautót.
Ferenc meséli: ő jól bírja a meleget, bár kora délutánig már három–négy liter ásványvizet megivott. A nappali tartózkodóban – amelyet viccesen csak „szeles szobának” neveznek –  állandóan megy a ventilátor. Az étkezőben vizes ballon és három hűtő áll. Az egyikbe mi is bekukkantunk; több üveg ásványvíz sorakozik benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!