Közélet

2009.06.07. 11:57

A Fidesz-KDNP, az MSZP, a Jobbik és az MDF képviselői jutottak be az Európai Parlamentbe

Orbán Viktor szerint az 56 százalékot nem kell magyarázni, Lendvai Ildikóék ezt várták, Vona Gáborék az utcára is hajlandóak kivonulni, az MDF tisztességgel helytállt Dávid Ibolya szerint. Napközben kampánycsend-sértő sms-ek borzolták a kedélyeket megyénkben, este már a politikai nyilatkozatoké volt a főszerep az Európai Parlamenti választások eredményeit elemezve.

Sz. A. - S. E. - M. T. - MTI

  A Fidesz-KDNP előreláthatóan 14 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, míg az MSZP négyet, a Jobbik hármat, az MDf pedig egyet. A többi párt nem érte el az Európai Parlamentbe való bejutás öt százalékos küszöbét a választásokon. Komárom-Esztergom megyén kívül csak a fővárosban ért el húsz százalék fölötti eredményt az MSZP.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A Fidesznek nem kell magyarázkodnia, vallja Orbán Viktor (Fotó: Kallus György)
[/caption]

A szavazatok megoszlása az EP-választáson

A listát állító párt(ok) neve

Kapott érvényes szavazat

%

FIDESZ-KDNP

1 628 570

56,37

SZDSZ

62 344

2,16

MCF ROMA Ö.

13 440

0,47

MUNKÁSPÁRT

27 818

0,96

MSZP

501 967

17,37

JOBBIK

426 746

14,77

LMP-HP

75 066

2,60

MDF

153 172

5,30

A kemma.hu információi szerint több bejelentés is érkezett a Komárom-Esztergom megyei Területi Választási Bizottsághoz kampáncsend-sértő sms-es miatt. 19 órakor lezárták az urnákat. A részvételi arány 36,29 százalék volt az országban, megyénkben pedig a szavazásra jogosultak 32,86 százaléka (82 731 fő) voksolt.

A szavazatok megoszlása megyénkben

FIDESZ-KDNP

55,43 százalék

46.861 szavazat

MSZP

21,02 százalék

17.772 szavazat

JOBBIK

12,53 százalék

10.594 szavazat

MDF

5,74 százalék

4.853 szavazat

LMP-HP

2,05 százalék

1.733 szavazat

SZDSZ

1,88 százalék

1.586 szavazat

MUNKÁSPÁRT

1,07 százalék

906 szavazat

MCF ROMA Ö.

0,28 százalék

235 szavazat

 

Orbán Viktor (Fidesz): nekünk nem kell magyarázkodnunk

Orbán Viktor szerint az 56 százalékos eredmény önmagáért beszél, ez rekord az európai parlamenti választások történetében. „Figyeljék, hány párt fogja elemezni az adatokat a következő napokban, egyedül a Fidesznek nem kell magyaráznia az 56 százalékot.”
Magyarország azt követeli a szocialistáktól, hogy vonják le végre a konzekvenciákat, és ne álljanak többé a változás útjába - jelentette ki Orbán Viktor.

Lendvai Ildikó (MSZP): nagyjából ezt vártuk...

Közeli külső  megfigyelőként adott tanácsokat Bajnai Gordon miniszterelnök az  MSZP-nek a szombati zárt választmányi ülésen - értesült az MTI több  forrásból.
A választmány ülésén Lendvai Ildikó pártelnök hangsúlyozta, hogy nagy hiba lenne félvállról  venni a vasárnapi eredményt, de túlreagálni sem kell, a döntést  tudomásul kell venni. Vasárnapi beszédében már arról beszélt, hogy nagyjából ezt az eredményt várták, de a Jobbik három képviselője minden pártnak káros.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Lendvai Ildikóék nagyjából ezt várták (Fotó: Darnay Katalin)
[/caption]

Vona Gábor (Jobbik): Hajlandóak vagyunk az utcára menni

Vona Gábor a Jobbik sajtótájékoztatóján így szólt: "Mi győztünk, megszületett és sikert ért el a nemzeti tábor" Közölte: a Jobbik hajlandó az utcára menni az  előre hozott választásért.
A pártelnök szerint összeomlott az egy a tábor, egy a zászló stratégiája. , hogy Morvai krisztina, a Jobbik EP-listavezetője fel fogja kavarni azt az állóvizet, amely Brüsszelben van a  magyarkérdéssel kapcsoltban, s vele új időszámítás fog kezdődni.

Dávid Ibolya (MDF): Tisztességgel álltuk a versenyt

Dávid Ibolya, az MDF pártelnöke kiemelte : aggódik a Jobbik térnyerése és az európai  szélsőjobb térnyerése miatt. Az elmúlt hat-hét év hisztérikus  MSZP-Fidesz-politikája mellett felnőtt egy olyan párt, a Jobbik,  amelyik tagadja az Európai Uniót, tagadja az európai értékeket.
Dávid Ibolya felhívta a figyelmet arra: az EP-be bejutott pártok közül csak az MDF ellen nem  nyújtottak be panaszt az Országos Választási Bizottságnál.
- Tisztességgel állták a versenyt, egy pártnak legitimitást csak a  választópolgárok adhatnak - mondta.

Jávor Benedek (LMP): elindult egy politikai változás

A Lehet Más a Politika párt (LMP) és a Humanista Párt (HP) által a vasárnapi  európai parlamenti választáson elért eredmény azt bizonyítja, hogy Magyarországon elindult egy politikai változás - jelentette ki Jávor  Benedek, az LMP szóvivője Budapesten.
- Elindult az a változás, amely Magyarország számára egy újfajta politikát hozhat - fogalmazott az LMP és a HP közös  EP-listájának utolsó helyén szerepelő Jávor Benedek a választási  eredmények kihirdetése utáni sajtótájékoztatón.

Fodor Gábor (SZDSZ): Felajánlom a lemondásomat

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke kudarcnak nevezte a párt az EP-választáson elért eredményét, s közölte, hétfőn felajánlja lemondását az SZDSZ ügyvivő testületének. Hozzátette a "választók megbüntettek minket,  és ezt tudomásul is kell vennünk". Fodor Gábor rendkívül aggasztónak és a választások rendkívül  szomorú jelenségének nevezte a szélsőjobb előretörését, s kifejtette, az SZDSZ által képviselt  liberális eszmékre "most még inkább szüksége van hazánknak".

Kolompár Orbán (MCF): nincs miért búslakodnunk

Volt értelme az önálló indulásnak: bebizonyosodott, új utat keresnek a szavazók, köztük a magyarországi cigányság is, de sajnálatos, hogy ez az út sok ember számára szélsőségek felé vezet - jelentette ki Kolompár Orbán, az MCF Roma Összefogás Párt elnöke az eredmények ismeretében vasárnap este.
Az elért eredményre úgy reagált: "nincs miért búslakodnunk, megtöbbszöröztük a 2006-os országgyűlési választáson elért szavazatainkat".

Érvénytelen az esztergomi népszavazás

Érvénytelen volt a vasárnapi helyi népszavazás Esztergomban arról, hogy az önkormányzati holding részvényeit lakossági tulajdonba adják, a szavazáson ugyanis csak 44 százalékos részvételt regisztráltak, közölte a jegyzői osztály vezetője. A népszavazás akkor lett volna érvényes, ha a 24 140 szavazásra jogosult részvételi aránya meghaladja az ötven százalékot, mondta Tóth Gábor. A helyi népszavazáson azt kérdezték: „Egyetért-e ön azzal, hogy az önkormányzat a városi holding részvényeinek meghatározott részét ingyenesen, vagy rendkívül kedvezményesen átadja az esztergomi polgárok részére?” Az arra jogosultak arról is szavaztak tehát tegnap, hogy kívánnak-e élni ezzel a lehetőséggel. A Strigonium holdingot 14 önkormányzati cég alkotja. A vállalkozást az önkormányzat tőkésítette fel, jegyzett tÕkéje 1,3 milliárd forint, eredménye az előzetes adatok szerint 159 millió forint. Meggyes Tamás polgármester a távirati irodának elmondta, óriási sikernek tartja az eredményt akkor is, ha közjogi értelemben érvénytelen, mivel tíz százalékkal az országos átlag fölötti volt a részvétel.

Erről írtunk korábban:

Hajnalban alacsony a szavazókedv

Szavazni, ahogy korábban, most is reggel hat órától lehetett. Hét óráig a szavazók alig több, mint egy százaléka ikszelt. Kilenc órakor már 6,03 százalékos volt a részvételi arány.
Komárom-Esztergom megyében reggel hétig a 1,06 százalékos volt a részvételi arány, ennél alacsonyabb Nógrád, Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén,  és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és a fővárosban volt a hajnali "szavazókedv".

Szavazókörről szavazókörre

Megyénkben összesen 326 szavazókörben lehet szavazni. A kisebb településen csak egy szavazókör van, de például a megyeszékhelyen 67 kört alakítottak ki.

Szűkebb hazánkban 251 501 állampolgár szavazhat, körülük ezt 85 253-en tették meg.

A kampánycsend-sértők is felébredtek

Kilenc órakor már 5,71; tizenegy órakor pedig 13,10 százalékos volt a részvételi arány megyénkben.

Az országban több helyen is jeleztek már kampánycsend-sértést. Tolna megyében például telefonon hívják fel a szavazókat, hogy rávegyék őket, kire adják le voksukat.

Esztergomban két kérdésben is dönthetnek

Az EP-választással egy időben Szent István városának lakói dönthettek arról is, kívánnak-e ingyenes vagyonrészhez jutni a város cégeiben. A népszavazást a képviselő-testület polgári frakciójának kezdeményezésére írták ki, és tétje az önkormányzati cégek nyereségéből való részesedés, így a kistulajdonosok érdekeltté válhatnak a közösségi tulajdonú szervezetek gazdaságos működésében.

Az esztergomi polgároknak a városi tulajdonú cégek vagyona egy részét ingyenesen kívánja az önkormányzat tulajdonba adni, ha van rá igény. Az arra jogosultak arról is szavaztak tegnap, hogy kívánnak-e élni ezzel a lehetőséggel.

A város vállalkozásai évről évre egyre nagyobb nyereséget termelnek, bevételeik az önkormányzatot gyarapítják, így szolgálva a helyi polgárokat. A vagyonrészhez juttatással Esztergom lakói társtulajdonossá válnának, így már személyes hasznukként élvezhetnék a 2004-ben holdingba szervezett önkormányzati cégek nyereségét. A holdingot azóta feltőkésítette az önkormányzat, melynek jegyzett tőkéje csaknem 1,3 milliárd forint.

Talán ez lehet az oka annak, hogy Esztergomban igen magas a részvételi arány megyénk más városaihoz képest. A kistelepüléseken is rendben zajlik a szavazás, Epölön például 13 óráig a szavazásra jogosultak 29,55 százaléka adta le voksát, de Dágon is 25 százalék fölötti a részvételi arány. vannak olyan településeink is, ahol az átlaghoz képest alacsonyabb szavazókedv: Súron 9,02 százalékos, Tárkányban 9,87 százalékos, Keréktelekin mindössze 5,97 százalékos volt a részvételi arány 13 órakor.

Esztergom és Almásfüzitő a legaktívabb

A megye települései közül Almásfüzitőn volt a legmagasabb a részvételi arány 15 órakor: az 1802 választásra jogosult 33,30 százaléka (600 fő) adta már le voksát valamelyik párt listájára. Csépen ezzel szemben mindössze 8,02 százalékos volt a részvételi arány, itt mindössze 26-an voksoltak az arra jogosult 324 közül.
A városok "rangsorában" továbbra is Esztergom vezet: itt egy helyi népszavazásról is dönthet a 23 573 szavazásra jogosult, s közülük ezt már 6851-en meg is tették. Városaink közül 15 órakor Oroszlányban volt a legalacsonyabb a részvételi arány.

17 órakor is Esztergomban volt a legnagyobb a szavazókedv

Megyénkben 17 órakor 28,55 százalékos volt a részvételi arány az Európai Parlamenti választásokon. 17 órakor Esztergomban már a szavazásra jogosultak 37,14 százaléka voksolt az Európai Parlamenti és a helyi népszavazáson. A legkevésbé aktív városunk a 17 órai összesítésnél is Oroszlány volt.
A megyei összesítésben elmondhatjuk, mindegyik településünkön tíz százaléknál magasabb a részvételi arány, továbbra is Csép a sereghajtó, ahol a voksolók mindössze 13,58 százaléka szavazott. Csépet nem sokkal előzi meg Kerékteleki, ahol 13,74 százalékos a részvételi arány.

Kitekintő: Szlovákiában inkább az idősebbek szavaztak

Észak-Komárom legtöbb szavazókörzetében bizony unatkoztak a választási biztosok, hiszen a részvételi arány a vártnak megfelelően nagyon alacsony volt. Szombaton reggel héttől este tízig járulhattak az urna elé a szavazópolgárok, bár ezen joggal csupán 17-20 százalékuk élt. Észak-Komárom 31. választókörzetben például délután négyig az 1200 szavazásra jogosul lakos közül körülbelül 180 jelent meg.

A biztosok elmondása szerint főleg az idősebb korosztály tett eleget állampolgári jogának, bár érkeztek fiatalok is, főleg családtagjaikkal együtt. A választások menete nyugodt ütemben zajlott.

A második EP-választások alkalmával Szlovákiában 16 párt 184 jelöltje versengett a mandátumokért.

Szűkebb hazánkban 251 501 állampolgár szavazhat, körülük ezt 85 253-en tették meg. Kitekintő: Szlovákiában inkább az idősebbek szavaztak Észak-Komárom legtöbb szavazókörzetében bizony unatkoztak a választási biztosok, hiszen a részvételi arány a vártnak megfelelően nagyon alacsony volt. Szombaton reggel héttől este tízig járulhattak az urna elé a szavazópolgárok, bár ezen joggal csupán 17-20 százalékuk élt. Észak-Komárom 31. választókörzetben például délután négyig az 1200 szavazásra jogosul lakos közül körülbelül 180 jelent meg.

A biztosok elmondása szerint főleg az idősebb korosztály tett eleget állampolgári jogának, bár érkeztek fiatalok is, főleg családtagjaikkal együtt. A választások menete nyugodt ütemben zajlott.

A második EP-választások alkalmával Szlovákiában 16 párt 184 jelöltje versengett a mandátumokért. Érvénytelen az esztergomi népszavazás Érvénytelen volt a vasárnapi helyi népszavazás Esztergomban arról, hogy az önkormányzati holding részvényeit lakossági tulajdonba adják, a szavazáson ugyanis csak 44 százalékos részvételt regisztráltak, közölte a jegyzői osztály vezetője. A népszavazás akkor lett volna érvényes, ha a 24 140 szavazásra jogosult részvételi aránya meghaladja az ötven százalékot, mondta Tóth Gábor. A helyi népszavazáson azt kérdezték: „Egyetért-e ön azzal, hogy az önkormányzat a városi holding részvényeinek meghatározott részét ingyenesen, vagy rendkívül kedvezményesen átadja az esztergomi polgárok részére?” Az arra jogosultak arról is szavaztak tehát tegnap, hogy kívánnak-e élni ezzel a lehetőséggel. A Strigonium holdingot 14 önkormányzati cég alkotja. A vállalkozást az önkormányzat tőkésítette fel, jegyzett tÕkéje 1,3 milliárd forint, eredménye az előzetes adatok szerint 159 millió forint. Meggyes Tamás polgármester a távirati irodának elmondta, óriási sikernek tartja az eredményt akkor is, ha közjogi értelemben érvénytelen, mivel tíz százalékkal az országos átlag fölötti volt a részvétel. A Fidesznek nem kell magyarázkodnia, vallja Orbán Viktor (Fotó: Kallus György) Lendvai Ildikóék nagyjából ezt várták (Fotó: Darnay Katalin) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!