Közélet

2009.05.28. 17:40

Szabadok és demokraták - Nyilvános vitát szorgalmaz az SZDSZ

A szabad demokraták EP-listavezetője, Szent-Iványi István kampánykörútján csütörtökön szűkebb hazánkba látogatott

Petrik József

Egyre közeledik június 7., az Európai Parlamenti (EP) választások időpontja. A szabad demokraták listavezetője, Szent-Iványi István kampánykörútján csütörtökön szűkebb hazánkba látogatott. Egész napos programját Környén kezdte, majd Komáromban, Egy a magyar címmel rendezett kiállítással egybekötött rendhagyó sajtótájékoztatón folytatta. A nap végállomása a megyeszékhelyen a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája volt.

Az oktatási intézmény aulájában az ismert liberális politikus bejelentette: az SZDSZ elsőként szorgalmazza a listavezetők nyilvános vitáját. A párt választási mottója híven tükrözi az SZDSZ elkötelezettségét: magyarok és európaiak. Szabadok és demokraták.

Az SZDSZ EP-listavezetője, Szent-Iványi István Komáromba „magával hozott” vándorkiállítással, amely harminc, különböző magyar életutat reprezentált az orvostól a hajléktalanokon át a melegekig azt is példázta, hogy közösen többre vihetjük.
– Magyarország erős, ha összefog – emelte ki a liberális politikus.

– Együtt kell fellépnünk a szélsőségek, a gyűlölet ellen. Gazdasági elképzeléseinket tizennégy pontban foglaltuk össze, amelynek lényege, hogy a unió új költségvetési ciklusában hozzájuthassunk legalább ahhoz a 25 milliárd eurós felzárkóztatási támogatáshoz, amelyet korábban is megkapott az ország. Az Európa Parlament 13 százaléka liberális politikusból áll. Úgy gondolom, jelenlétünkkel döntően befolyásolhatjuk Európa arculatát.

Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője a komáromi összejövetelen arról szólt, a választás tétje, hogy teljes lesz-e hazánk képviselete Európában. Az országgyűlési képviselő szerint a liberálisok nélkül ez elképzelhetetlen. Az már most borítékolható, hogy a Fidesz és az MSZP ott lesz Brüsszelben, hogy melyik párt lesz a harmadik erő, az a szavazókon múlik. A gyűlölködés és a kirekesztés a XX. századi Európában csak katasztrófákhoz vezetett. Ezért nagyon nem mindegy ki jut be az EP-be.

Varga Győző, az SZDSZ megyei elnöke lapunk kérdésére, hogy: milyennek ítéli meg pártja uniós kampányát, így válaszolt: – A liberálisok szimbolikus témára építették választási propagandájukat. Felkavaró, emberei életeket követelő belföldi események vezettek bennünket ebbe az irányba. A roma kérdés mindig is lappangó téma volt. Mi, a kezdetektől fogva szabadságról, szolidaritásról, jogegyenlőségről beszéltünk. Az európai értékeket akkor képviselhetjük hitelesen, ha nyitottak és megértőek vagyunk. Kampányunk megjelenítésének minősítése egyéni ízlés kérdése, de gondolatisága, tartalmának fontossága megkérdőjelezhetetlen.

Szent-Iványi István a program záró rendezvényén, a MÜTF-ön jelentette be, hogy az SZDSZ elsőként szorgalmazza az EP-listavezetők nyilvános vitáját. A liberális politikus ilyen módon is reagált az MDF felvetéseire. Az EP-listavezető kiemelte, hogy a demokrata fórum jobban tenné, ha legalább annyit foglalkozna az uniós kérdésekkel, mint a szabaddemokraták tevékenységével.

– Emlékezetes, hogy Dávid Ibolya a Nemzeti csúcson javasolta a 13. havi nyugdíj megvonását, ez Bokros Lajos régen dédelgetett javaslata. Aztán a pártelnök asszony a Parlamentben erre a napirendre nemmel szavazott. Ki érti az MDF-et? – emelte ki Szent-Iványi István. Pusztai Erzsébet az MDF nevében javasolta a családi pótlék elvételét is, és a megtakarított összeg átadását az oktatásnak. Mindez ellentéte a rászorultság elvű családtámogatásnak, az öngondoskodás elvének. Jó lenne, ha az MDF belátná, hazánk állampolgárai alkalmasak a családi pótlék felelős felhasználására.

Szitokszó lett a liberalizmus

A Tatabányai Liberális Klub vendége volt Székely Gábor közgazdász, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója. Előadásában arról szólt, hogy a liberalizmus ma hazánkban szitokszónak számít.

– A pártok döntő többsége a liberalizmussal nem tud azonosulni – hangsúlyozta. – Pedig a liberalizmus olyan életérzés, amely az emberek szabadságát jelenti, a saját véleményformálás fontosságát jelenti. Ebből adódnak a saját döntések, a lehetőségek közötti szabad választás esélye.

– Ha a liberalizmus szitokszó, akkor használata agressziót válthat ki? – kérdeztük Székely Gábort.

– Ezt nem mondanám, illetve egyáltalán nem mondanék erről semmit, hiszen én csak egy „kis, mezei” közgazdász vagyok.

 

– A pártok döntő többsége a liberalizmussal nem tud azonosulni – hangsúlyozta. – Pedig a liberalizmus olyan életérzés, amely az emberek szabadságát jelenti, a saját véleményformálás fontosságát jelenti. Ebből adódnak a saját döntések, a lehetőségek közötti szabad választás esélye.

– Ha a liberalizmus szitokszó, akkor használata agressziót válthat ki? – kérdeztük Székely Gábort.

– Ezt nem mondanám, illetve egyáltalán nem mondanék erről semmit, hiszen én csak egy „kis, mezei” közgazdász vagyok. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!