Közélet

2008.10.11. 12:45

Egyre több tüdőbeteg gyógyulhat helyben

Dr. Böcskei Csaba Ph. D. tüdőgyógyász, belgyógyász és onkológus főorvos augusztustól óta vezeti a szanatórium Aktív és Krónikus Tüdőgyógyászati Osztályát, Bronchológiai, Allergológiai, Immunológiai és Pulmonológiai Ambulanciáját. Tőle tudtuk meg: egyre több tüdőbeteg gyógyulhat helyben, ráadásul akár sebészeti beavatkozás nélkül is Tatabányán.

Mudri Anna

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Naprakészek a legmodernebb vizsgálati módszerekben is (Fotó: P. V.)
[/caption] Dr. Böcskei Csaba az Európai Tüdőgyógyász Társaság Kongresszusa után beszélt terveiről.
– A kórház menedzsmentje támogatja az osztály és a bronchológiai rendelő fejlesztésével kapcsolatos törekvéseinket – kezdte. Véleménye szerint hazánkban a tüdőgyógyász szakma naprakész a kivizsgálási és terápiás módszerekben, és a tudományos kutatások terén is nemzetközi színvonalon van, de a műszerpark fejlesztésre szorul.

– A kivizsgálásban a hörgőtükrözés során újabb eljárásokat vezettünk be. Ilyen például a hörgőfalon keresztüli tűaspiráció, a perifériás tüdőszövetből történő szövettani mintavétel, és a mellkasfalon keresztül C-íves képerősítő ellenőrzésű, tüdőből történő mintavétel. Ezeket már a megyei kórházban is elvégzik, így a betegeknek nem kell utazniuk. A diagnosztika tárháza jelentősen szélesedett, és a tervezett tüdőműtétetek pontos indikációja felállítható. Az eszközparkunk fejlesztése is megindult – tudtuk meg az osztályvezetőtől. Fontos, hogy a  kemoterápiára szoruló, itt kivizsgált és diagnosztizált tüdődaganatos betegek ismét megkaphatják a kezelést a tüdőosztályon.

Bevezették a mellűri vékony és félvastag draincső behelyezést is. Ezzel a légmell, a mellkasi reprodukálódó folyadék leszívását, a mellűri gennyedés gyógyítását és a mellhártya szükség szerinti összeragasztását is helyben el tudják végezni. Az eljárással elkerülhető a sebészeti beavatkozás.

– Fontosnak tartom az együttműködést a megye tüdőgondozóival, háziorvosaival. A közös szakmai rendezvényeken a személyes beszélgetésekre is lehetőség nyílik – mondta dr. Böcskei Csaba. Célja, hogy az osztály a Semmelweis Egyetem akkreditált, kihelyezett szakképző helyévé minősüljön. Így az itt szakvizsgára készülő orvosok mellett az egyetem tüdőgyógyász és belgyógyász rezidensei Tatabányán is letölthetik a képzésüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!