Közélet

2007.10.06. 18:40

Aradon a tizenhárom, Pesten az egy

A településen is megemlékeztek az aradi vértanúkról

B. M.

Százötvennyolc éve annak, hogy az osztrák császár leverte a magyar szabadságharcot és megtorlása elérte csúcspontját. A magyar szabadságharc tábornokai és főtisztjei Aradon látták utoljára a nap sütését, október 6-án, 1849-ben. Ugyanebben az időben Pesten állt a golyók elé az első felelős magyar kormány miniszterelnöke, Batthyány Lajos.

Nagyigmándon évtizedes hagyomány megemlékezni a nemzet nagy hadvezéreiről és az első felelős miniszterelnökről. A főutcán lévő Kossuth-emléktáblánál gyűltek össze az emlékezők október 6-án délután. Az ünnepség a Himnusz eléneklése után a helyi Pápay József Általános Iskola diákjainak műsorával kezdődött, amit Körmendi Csaba, Nagyigmánd alpolgármesterének megemlékező beszéde követett. A rendezvényen részt vettek a Nagyigmándi Lovaskör Radetzky-huszárai is, akik az emléktábla mellett állva zászlótartással tisztelegtek a tábornokok emlékének. Az emléktáblát az iskola diákjai után a Róth Csaba önkormányzati képviselő és az alpolgármester koszorúzott meg. A tiszteletadást ünnepélyes a Szózat zárta.

Tudósítónk, Bajcsai Miklós jelentette

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!