Kemma

2011.01.18. 12:37

Az év embere jelöltje: Izeli Róbert

A tarjáni Izeli Róbert képviselte hazánkat Párizsban, a Pékmesterek Világbajnokságán. Péksütemények kategóriájában a hatodik helyezést hozta haza. Az elkészült, huszonnégy karátos arannyal díszített kávés kosarát negyedórán keresztül fotózta a zsűri.

Mudri Anna

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Izeli Róbert a párizsi világversenyen képviselte hazánkat
[/caption]

Hogyan kerül ki egy magyar pékmester a párizsi világbajnokságra?
– Már több gasztronómiai versenyen is részt vettem, és a lengyelországi Poznanban rendezett eseményen szabadjegyet kaptam a világbajnokságra is. Egyébként a pékmester szakmában két szervezet rendezhet világbajnokságot. Az olaszt minden év januárjában megrendezik, 2008-ban és 2009-ben is részt vettem rajta. Itt csapatokban lehet indulni. A legnagyobb rendezvény azonban a párizsi világbajnokság, amelyet négyévente rendeznek meg. Ezen lettem most tavasszal hatodik helyezett.

– Miként képzeljünk el egy pékvilágbajnokságot?
– Három kategóriában: péksütemény, kenyér és díszmunka kategóriában versenyeznek a pékmesterek. A párizsi bajnokság előtt már nyáron megkaptuk a kiírást. Nekem, péksütemény kategóriában, négy kötelező francia pékárut és négy szabadon választott süteményt kellett elkészítenem. Ezek között volt kelt tészta, leveles tészta, amelynek édesnek kellett lennie, egy sós tészta és egy nemzeti jellegzetesség. Valamint két improvizációs sütemény is készült, a felkészülési idő alatt megkaptuk az anyagok listáját és a termék jellegét. Ezeket bírálta el a zsűri.

– A hazai termékek közül mit választott?
– Nem volt egyszerű, hiszen hazánkban nincs nagy kultusza a péksüteményeknek. Zsömle, kifli, kakaós csiga és túrós bukta. Nagyjából ezzel le is fedjük a magyar fogyasztói szokásokat. Én két termék, a pozsonyi kifli és az orosházi banán között gondolkodtam. A pozsonyi kifli ugyanis a kitalálásakor még magyar pékáru volt. De utánanéztem, és kiderült, pár éve a szlovák csapat is ezt készítette. Így a Pável Bertalan által a második világháború után megalkotott orosházi banán mellett döntöttem. Ez egy édes, fahéjas cukorral töltött sütemény, amely úgy néz ki, mint egy félig meghámozott banán. Az eredeti receptet azért egy kicsit átdolgoztam.

– Az elkészített ételek közül melyik sikerült legjobban?
– Azt, hiszen a kávés kosár, amelyen a dísz huszonnégy karátos arany volt, amit ugyancsak meg lehet enni. Az annyira szép lett, hogy a zsűritagok legalább negyed órán át fotózták.

Névjegy

Született: Tatabánya, 1979. augusztus 7.

Iskolák: Tarjáni Általános Iskola

Dobi István Mezőgazdasági Szakmunkásképző Intézet, Tata

Pék mesterkurzus

Családi állapot: nőtlen

hobbi: horgászat, vadászat, motorozás, fotózás

Fontosabb versenyek

2004: UKBA Nemzetközi cukrászati, sütőipari és gasztronómiai szakkiállítás

2206: Farsang Kupa

2007: Poznan – 3. hely

2008: Culinary Expo

2008: Olasz világbajnokság: 8. hely

2009: Olasz világbajnokság: 5. hely + innovatív kenyér kategória csapat világbajnok

2009: Gasztro Show - 2 arany

2010: Párizsi Pékmesterek Világbajnoksága: 6. hely péksütemény kategória

– Hogyan készült fel a versenyre?
– Péntek éjjelenként gyakoroltam, akkor kísérleteztem ki, miként lesz a péksütemény a lehető legfinomabb, legszebb. Másnap aztán a pékség mintaboltjában eladtuk őket. Jó volt látni, hogy páran direkt ezekért a süteményekért jöttek szombatonként. Aztán el kellett küldenünk előre a recepteket és a péksütemények fotóit. Az utolsó pillanatban jött az ötlet, hogy könyvformátumban készítem ezt el, amelyet kint aláírt minden versenyző. De így tett mindenki, volt akinek a pékkabátját írtuk alá.

– A versenyen minden alapanyagot biztosítanak?
– Nem. Megadnak egy listát, ha azon túl van szükségünk akár eszközre, akár alapanyagra, akkor azt külön engedélyeztetni kellett. Több, mint nyolcvan kilós volt a poggyászom, és annak legnagyobb része a versenyre kellett.

Milyen versenycél lebeg még a szeme előtt?
– Ez a párizsi verseny volt a cél, hiszen ezen utoljára a 90-es évek elején volt magyar pékmester. Most már csak jobb helyezésre hajtanék, de erre valószínűleg csak csapatban lesz lehetőségem, hiszen rendkívül ritka, hogy kétszer is mehet egyéniben egy versenyző.

– Van kedvenc süteménye?
– Nem igazán. Inkább a bolti forgalomban nem kapható, fantáziasüteményeket kedvelem.

Iskolák: Tarjáni Általános Iskola

Dobi István Mezőgazdasági Szakmunkásképző Intézet, Tata

Pék mesterkurzus

Családi állapot: nőtlen

hobbi: horgászat, vadászat, motorozás, fotózás

Fontosabb versenyek

2004: UKBA Nemzetközi cukrászati, sütőipari és gasztronómiai szakkiállítás

2206: Farsang Kupa

2007: Poznan – 3. hely

2008: Culinary Expo

2008: Olasz világbajnokság: 8. hely

2009: Olasz világbajnokság: 5. hely + innovatív kenyér kategória csapat világbajnok

2009: Gasztro Show - 2 arany

2010: Párizsi Pékmesterek Világbajnoksága: 6. hely péksütemény kategória Izeli Róbert a párizsi világversenyen képviselte hazánkat -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!