gyakorlat

2019.04.13. 06:58

Kelepelő géppuskák, füstölgő harckocsik: az ellenség magára haragította a „sárkányokat” Szomódon

A tatai helyőrség címerében található sárkány nem először adta nevét had- vagy dandárszintű gyakorlathoz. A képzeletbeli ellenség pedig ismét megtapasztalhatta, mit is jelent a Sárkányharag.

Petrik József

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A lőtér volt a helyszíne a Sárkányharag 2019 elnevezésű, dandárszintű – éles lőszerrel végrehajtandó – gyakorlatnak. Ennek a feladatnak a megoldására készülődtek az MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. harckocsizó-, valamint az 1. és 2. lövész zászlóalj harcosai. A feltételezett szituációt dr. Fekets Zoltán alezredes, lövésztiszt, a gyakorlat vezetője vázolta fel.

ű– Ebben az esztendőben valószínű ez lesz a legmozgalmasabb napunk – jegyezte meg az alezredes. – Védelmi és támadó jelegű akciókat hajtunk végre.

Eközben a T 72-es harckocsik nyikorgó lánctalpaikon forgolódva, a „gázfröccstől” felhőbe burkolódzva, elfoglalták a megfelelő pozíciójukat. A személyzet fegyelmezetten töltötte fel a tankok gyomrát lőszerrel, illetve a fedélzeti géppuskák rakaszait is megtömték. A háttérben a lövész zászlóalj katonái foglalták el jól álcázott állásaikat. Ekkor már a BTR 80-as páncélozott szállító harcjárművek 14,7 milliméteres géppuskái, és a velük párhuzamos 7,62-esek egyaránt fenyegetően „tekintettek” a távolba.

– A feltételezett ellenség – mutatott a szemközti domboldal irányába dr. Fekets Zoltán – támadását a lövészszakasz, aknavetők támogatásával igyekszik megfékezni, megállítani.

A főtiszt szavait az aknavetők lövéseit követő hatalmas robbanások rögtön alá is támasztották. Aztán a géppuskák – semmi mással össze nem téveszthető – kelepelése egészítette ki a „felfordulást”. Ekkor ugyanis már nyakunkon volt az ellen...

– A lövészek után a harckocsiké, illetve tűzerejüké lesz a főszerep, a lánctalpasok elkezdik a támadókat visszaszorítani – magyarázta a gyakorlat parancsnoka. – A tankok addig hatolnak előre, amíg a terepviszonyok ezt megengedik. A végső viszontcsapás ismét a lövészekre vár. Az ellenség pedig kereket oldhat...

Összehangolt végrehajtás

A Sárkányharag 2019 elnevezésű dandárszintű gyakorlat során a tatai helyőrség fegyvernemi alegységei összehangoltan tevékenykedtek. Olyan összetett, komplex feladatot hajtottak végre, amelyben a vegyvédelmi egységektől a lövészeken át a páncélosokig együttműködtek. A különböző fegyvernemek meghatározott menetrend szerint végzik el a kiképzési feladataikat, ám ilyen jellegű, úgymond összevont gyakorlat legfeljebb egy-kettő van évente. A Sárkányharag célja, hogy minél életszerűbb, a valódi harchelyzetekhez közelítő legyen a gyakorlat. A harci feladatokat éles lőszerrel hajtották végre, a célok távolsága 1800 métertől 50–100 méterig terjedt, és két szakasznyi jármű, illetve egy zászlóaljnyi harccsoport vett benne részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában