életveszélyes szórakozás

2018.07.24. 11:35

„Az anyai ösztön vezérelt” – Megszólalt a tatabányai síneken játszó gyerekeket lefotózó nő

2017 decemberében szörnyű tragédia rázta meg Tatabányát: egy síneken játszó 12 éves kisfiút gázolt halálra egy tehervonat. A napokban megint két kisgyermek tartókodott a veszélyes szakaszon.

Sz. Sz.

A képen jól látszik, hogy a gyerekek a síneken tartózkodnak.

Fotó: Papné Piroska

2017. december 21-én, az esti órákban tragikus baleset történt a tatabányai Csónakázó-tónál. Egy tizenkét éves gyermeket gázolt halálra egy Budapest felől érkező tehervonat. A kisfiú a barátaival a síneken játszott, pénzérméket akartak szétlapíttatni a vonattal, de nem vették észre időben az érkező járművet.

A napokban egy helyi Facebook-csoportban is megjelent egy kép, amin két hasonló korú kisgyerek a baleset helyszínéhez közel szintén a síneken tartózkodik. A kép készítője, Papné Piroska figyelmeztette őket a veszélyre, majd a fotót közzétette a közösségi médiában is.

A képen jól látszik, hogy a gyerekek a síneken tartózkodnak
Fotó: Papné Piroska

A bejegyzés nagy port kavart, és megosztotta az olvasókat. A hölgyet sokan támadták, amiért ismeretlenül szólította le a gyerekeket, és helytelenítették, hogy beleavatkozott a dologba. Volt, aki szerint túlzás ennyire óvni a mai ifjúságot, hiszen a korábbi generáció is felnőtt, noha játszottak hasonló helyeken, ennél nem veszélytelenebb játékokat. Mások egyértelműen helyeselték a tettét, hiszen a kicsik élete múlhatott az intésen.

– Természetesen az anyai ösztön és az aggodalom vezérelt. Nem tudom, kik ezek a gyerekek, nem ismerem őket, sem a szüleiket, de ez nem is fontos, a lényeg az, hogy nem lett bajuk. A poszttal az volt a célom, hogy ha eljut a szülőkhöz, ők is lássák, mit csinálnak a gyermekeik, és elbeszélgessenek velük ennek veszélyességéről. Tudom, hogy régen is csináltak az emberek ilyen vagy hasonló esztelenséget, én magam is, de ez már más világ, felgyorsult minden, illetve szülőként már én is másként látom a dolgokat – magyarázta meg Papné Piroska a történteket.

A heves indulatok miatt az említett bejegyzést törölték. Egy-két napra rá mégis örömteli hír jelent meg egy másik, a Tatabányán hallottam nevű csoportban: Piroska bejegyzése célt ért, sikerült megtalálnia a képen szereplő gyerekek szüleit, ezzel lehetőséget adva nekik arra, hogy megóvják a kicsiket, és legközelebb ne fordulhasson elő hasonló eset.

A decemberi tragédiát követően utánajártunk annak, hogy mit tesz a MÁV és mit tehet a város a balesetek megelőzése érdekében. Ottjártunkkor is többen vágták le az utat a vasúton keresztül, hiába van kijelölt átkelőhely. Lemértük, hogy az ilyen életveszélyes „akciók” elkövetőinek mekkora esélyük lenne egy éppen érkező vonattal szemben. Kiderült: szinte semmi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában