behajtani tilos

2019.07.12. 17:30

Ebből a tatai balesetből sokat tanulhat minden biciklis

A Kemma.hu információi szerint súlyosan sérült az a kerékpáros, aki a héten az Almási úti temető közelében tehergépkocsinak ütközött.

Kemma.hu

Az Almási úti temető közelében, a Gömbkötő utcában ütközött össze a 42 éves kerékpáros nő egy teherkocsival, amit egy 46 éves férfi vezetett. Ez az útszakasz az újhegyi vasúti átjáró felől érkezőknek egyirányú a Bacsó Béla út felé, míg az onnan érkezőket félúton behajtani tilos tábla állítja meg, ahogy az itt térképünkön is látszik:

A rendőrség tájékoztatása szerint a nő mégis behajtott, ám nem a járdán kerekezett, így a szemből érkező tehergépkocsi elejének ütközött. Információink szerint a nő súlyosabb sérüléseket szenvedett.

Az eset azért tanulságos, mert sokan azt hiszik, kerékpárral igenis behajthatnak az egyirányú utcákba a forgalommal ellentétes irányban is. Ez azonban nincs így. Behajtani tilos tábla esetén csak akkor hajthatunk be egy útra, ha kiegészítő tábla engedélyezi azt. Ennek hiányában csak és kizárólag betolni lehet ilyen útszakaszra a biciklit. Ha toljuk, és nincs járda például, akkor a menetirány szerint a jobb oldalon kell ezt tennünk.

Érdemes ugyanakkor azt is számításba venni, hogy ez a jobb oldali megkötés csak a kerékpárt vagy a segédmotoros kerékpárt tolókra, illetve a kerekes székkel közlekedő mozgáskorlátozott gyalogosokra vonatkozik. A KRESZ vonatkozó rendelkezése szerint ugyanis ha az úton sem járda, sem leállósáv, sem útpadka, sem kerékpárút nincs, vagy az a gyalogos közlekedésre, illetőleg a kerekes székkel való közlekedésre alkalmatlan -, a gyalogosok közlekedhetnek ugyan az úttesten, ott viszont egy sorban, lakott területen belül lehetőleg a menetirány szerint a bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben.

A Gömbkötő út másik „vége”, ahonnan be lehet hajtani az utcába, az onnan egyirányú utcába:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában