száraz időjárás

2019.03.01. 11:25

Nagy pusztítást okozott a bajóti futótűz

Az elmúlt napok száraz és szeles időjárása miatt kigyulladt Bajóton az avar és a fű, mely igen gyorsan terjedt tovább. A lángokban több villanyoszlop is felgyulladt és kidőlt.

Kemma.hu

Forrás: KEM Katasztrófavédelem

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint február 28-án csütörtökön délután Bajóton mintegy 10 hektáron égett a magas füves, borókás vegetáció területe, amelyben négy villanyoszlop is károsodott. A tűz a borospincéket is veszélyeztette, de lakott területet nem érték el a lángok. A tűzben senki sem sérült meg.

Tűzvizsgálati hatósági eljárást indítottak

A falu fölötti sziklás dombon látták először a község lakói a borókást égni. A lángok az erős északi szélben gyorsan terjedtek, a kiszáradt növényzet több méter magasan lángolt.

A katasztrófavédelem III-as kiemelt fokozatú riasztást rendelt el, a tűzoltáshoz kivonultak megyénk hivatásos és önkéntes tűzoltói. Összesen kilenc tűzoltójármű és 35 tűzoltó oltotta a tüzet. Elsőként Nyergesújfaluról érkeztek ki a hivatásos tűzoltók, akiket bajnai, esztergomi, tatabányai bajtársak követtek. Jelentős segítséget nyújtottak a Tokodról, Nyergesújfaluról és Komáromból érkező önkéntes tűzoltók is.

A tűzben sérült villanyoszlopok közül több kidőlt, emiatt az áramszolgáltató szakembereinek is be kellett avatkozni. A tűz továbbterjedését egy óra alatt sikerült megakadályozni, de az utolsó izzó góc eloltása még további két órás tűzoltói munkát igényelt. A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati, hatósági eljárást indított az eset körülményeinek tisztázására.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a héten több Esztergom környéki település közelében is kigyulladt a száraz fű és avar.

Megelőzhetők a szabadtéri tüzek

A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ismételten felhívja a lakosság figyelmét a szabadtéri tüzek megelőzésre:

  • A kerti zöldhulladék elégetése alapvetően tilos az ország területén, de belterületen az önkormányzatok rendeletben engedélyezhetik azt bizonyos keretek között, meghatározott napon és időpontban,
  • az egyéb hulladékok égetése tilos és a veszélyes égéstermékek miatt mérgezést, valamint környezetkárosítást okozhat,
  • a jogszabályokban foglaltak megszegése esetén akár súlyos pénzbírság is kiszabható,
  • a szabadban gyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül,
  • mindig gondoskodjunk megfelelő mennyiségben oltóanyagról,
  • mindig legyen nálunk olyan kéziszerszám, amivel irányítani tudjuk az égést,
  • soha ne rakjunk egyszerre túl sok éghető anyagot a tűzre,
  • a tűz környezetében ne legyen más éghető anyag, amin az továbbterjedhet,
  • mindig tájékozódjunk a várható időjárásról és erős szél esetén ne gyújtsunk tüzet,
  • baj esetén vagy ha tüzet észlelünk a szabadban hívjuk a 112-es segélyhívó számot!
  •  

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!