drogügy

2018.08.27. 07:38

Ezt az egyezséget nem teszik zsebre a dílerek

A két díler több százezer forintot keresett, de nem csak a pénzt bukhatják.

Kemma.hu

Az oroszlányi rendőrök befejezték az eljárást a kábítószer-kereskedő és fogyasztói ellen is, és vádemelési javaslattal továbbították azt az ügyészségnek.

Forrás: police.hu

A Tatabányai Járási és Nyomozó Ügyészség a kábítószer-kereskedelem bűntette miatt indult ügyben a vádemelést megelőzően két elkövetővel kötött egyezséget az új büntetőeljárási törvény alapján. Az elkövetők sorsáról a Tatabányai Járásbíróság dönt.

Dr. Reszl Ildikó főügyész a Kemma.hu-nak elmondta: az elsőrendű vádlott a 2017. december 08-i elkapását megelőző félévben Budapesten marihuanát szerzett meg, amelyből maga is fogyasztott, valamint további hét fogyasztónak részben ellenérték fejében, részben közös fogyasztás során átadott. A másodrendű vádlott Ausztriában, Bécsben vásárolt marihuanát, amelyet Magyarországra behozott, és azt december 8-án megyénkben az elsőrendű vádlottnak eladta.

A nyomozó hatóság a két férfit az értékesítés során tetten érte, elfogta, a külföldről származó kábítószert lefoglalta. A lefoglalt kábítószer a csekély mennyiség felső határát közel kétszeresen haladja meg, erre figyelemmel a bűncselekményt a Büntető Törvénykönyv kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti. Az elkövetők a nyomozás során bűnösségükre is kiterjedő beismerő vallomást tettek, amely után az ügyészség és a gyanúsítottak egyezséget kötöttek.

Az ügyészség a vádiratban előkészítő ülés keretében a megkötött egyezségben foglaltak jóváhagyását indítványozta, ennek részeként azt, hogy a bíróság az elkövetőket végrehajtandó szabadságvesztésre, a közügyek gyakorlásától eltiltás mellékbüntetésre, továbbá másodrendű vádlottat pénzbüntetésre ítélje. Az ügyészség ezen túlmenően indítványt tett arra, hogy a bíróság a bűncselekménnyel szerzett gazdagodást az elkövetőktől vonja el, így elsőrendű vádlottal szemben 177 ezer 500, a másodrendű vádlottal szemben 300 ezer forint értékben vagyonelkobzást alkalmazzon.

Az egyezségről bővebben

A 2018. július 1-től érvényes büntetőeljárási törvény minden bűncselekmény esetében lehetővé teszi a vádirat benyújtása előtt az egyezség megkötését a bűnösség beismeréséről és annak jogkövetkezményeiről, azonban a vádiratban rögzítendő tényállás, a bűncselekmény minősítése, elkobzás és vagyonelkobzás nem lehet egyezség tárgya. Amennyiben a bíróság az egyezséget jóváhagyja, az ügyben tárgyalást nem tart, az ítéletet az ügyiratok alapján hozza meg, továbbá nincs helye fellebbezésnek a bűnösség megállapítása, a váddal egyezően megállapított tényállás és minősítés, a jóváhagyott egyezség alapján megállapított joghátrányokkal szemben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!