Kék hírek, bulvár

2010.09.10. 16:32

Börtönbe kerülhetnek a halott rendőr felettesei?

A szakértői vélemény szerint alkalmatlan volt a közlekedésre Telegdi Zsolt, az elhunyt, tatai motoros rendőr járműve. A család ügyvédje szerint több bűncselekmény lehetősége is felmerül. A főkapitány egyelőre nem nyilatkozik.

Kemma.hu

„Közlekedésre alkalmatlan” áll többek között abban a műszaki szakértői véleményben, amely Telegdi Zsolt motorjáról készült – mondta el dr. Magyar György a tragikusan elhunyt motoros rendőr családjának ügyvédje a Kemma.hu-nak. A jogi képviselőtől megtudtuk: komoly műszaki, karbantartási hiányosságokat tárt fel a vizsgálat, a motor gumijai rendkívül kopottak voltak.

– A jármű karbantartásáért a munkahely, jelen esetben a rendőrség felel. Ezért felmerül a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntettének lehetősége is. Ennek a büntetési tétele minősített esetben, például ha halált okoz, egytől öt évig terjedő szabadságvesztés – tudtuk meg Magyar Györgytől.

A szakértő megállapította azt is, hogy Telegdi Zsolt nem lépte túl a megengedett sebességhatárt a végzetes balesetkor. Igaz, a tragédia előtt zivatar tört ki, az úttesten több helyen is megállt a víz.

– A szakértői vizsgálat alapján felmerül, hogy Zsolt bukósisakja és védőruhája sem volt megfelelő állapotban. Elképzelhető, hogy mindegyiket túlhordták. A család nevében mi is kérünk igazságügyi szakértői vizsgálatot.

Az ügyvéd kitért arra is, ha elindulna egy olyan eljárás, amely a gondatlan veszélyeztetést megállapítaná, akkor a család polgári kártérítési igénnyel is felléphetne akár külön eljárásban, akár peren kívül egyezség keretében.

– Erről azonban egyelőre még korai lenne beszélni, hiszen jelenleg még több vizsgálat is folyamatban van az ügyben. Katonai bűncselekmény gyanúja miatt indíthat majd nyomozást az ügyészség, miután Hatala József főkapitány feljelentést tett. Nem fejeződött be sem a fegyelmi, sem a közigazgatási vizsgálat – mondta Magyar György.

Arra a kérdésre, hogy igaz-e, hogy a rendőrség Telegdi Zsolt halála után berendelte a kilencedik hónapban lévő feleségét, az ügyvéd úgy felelt, jelen volt, amikor a család ezt nyilatkozta.

– A kijelentés valóságtartalmáért nem vállalhatok felelősséget. Egy viszont biztos, Zsolt hozzátartozói nyilvánosan kijelentették, hogy a gyász perceiben a munkahelyi kölcsön sorsáról faggatták az asszonyt, és állításuk szerint alá akarták íratni vele, hogy férje a megengedettnél gyorsabban hajtott. A gyorshajtást viszont azóta a szakértői vélemény, mint már említettem, cáfolta.

Az újabb sajtóinformációk kapcsán természetesen megkerestük dr. Gorgosilits Fábián megyei rendőr főkapitányt is. Ő azonban csak a későbbiekben kívánja kommentálni értesüléseinket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!