Kék hírek, bulvár

2010.08.18. 16:03

Családtagjai, kollégái siratták az elhunyt rendőrt - fotókkal

Sírtak, zokogtak, némaságba menekültek. Így emlékeztek a tatai Telegdi Zsolt rendőrfőtörzsőrmesterre szerda délelőtt halálának helyszínén az M1-es autópálya 63. kilométerkövénél. Szerettei, munkatársai, barátai.

Palásti Péter


Gyűlölöm a munkámat, amikor ilyen eseményekről kell tudósítanom. Nem is teszem. Pontosabban csak részben. Mert író ember létemre sem találom a megfelelő szavakat, melyekkel az a dráma érzékeltethető lenne, amit mindazok átéltek, akik jelen voltak. Köztük Gorgosilits Fábián dandártábornok, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőrfőkapitányság főkapitánya.

Ő érkezett elsőként Telegdi Zsolt halálának helyszínére, jómagam közvetlenül a kocsija mögött parkoltam le. Míg megjöttek a többiek, megpróbáltam szóra bírni, de nem nyilatkozott. Elcsukló hangon csak annyit mondott, hogy a belső szabályok értelmében nem adhat ki információkat, arra csak az ORFK illetékesei jogosultak.

Nincsenek ilyen kötelmei a barátoknak, akik közül az egyik kettős keresztet hozott magával, s a család képviselőjével közösen leverték a padkába. Szívszorító volt látni, amikor a 33 évesen, idő előtt végleg eltávozott Zsolt édesapjával együtt később tépkedni kezdték a gazt, a magasra nőtt füvet, hiszen minden mozdulatuk felért egy égbekiáltó segítségkéréssel. Az egyetlen fiát elveszítő édesanya könyörgését remélhetőleg meghallják az égiek, aki mély fájdalmában azért imádkozott, hogy legyen erejük segíteni unokáik felnevelését, akik csak fényképről ismerhetik majd édesapjukat.

A fiatalon özveggyé vált feleség, a szíve alatt második fiát hordozó kismama hősiesen bírta ezt a megpróbáltatást is, pedig mindenki közül az ő terhe a legnehezebb. Természetesen másoknak sem könnyű. A virágok és mécsesek elhelyezése után a bekapcsolt rendőrszirénák sem tudták messzire röpíteni azt a fájdalmat, ami ott és akkor töményen koncentrálódott az autópálya szélén.

Közben máshol, mások azért szólaltak meg, hogy ne fordulhasson elő hasonló tragédia. A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) országos vezetői például a Magyar Távirati Irodán keresztül hozták nyilvánosságra közleményüket, miszerint tényfeltáró vizsgálatot kérnek. Megbízható forrásból származó információink szerint nyitott kapukat döngetnek, mert ezt – Telegdi Zsolt szolgálati halottá nyilvánításával együtt, amit az országos rendőrfőkapitány is támogat – már kezdeményezte, illetve el is rendelte megyénk rendőrfőkapitánya. Az ő belső, mindenre kiterjedő tényfeltárásuk párhuzamosan történik a balesetet vizsgáló Fejér megyei kollégáik munkájával.

Javítás előtt is gond volt a motorgumikkal

Pongó Géza az FRSZ főtitkára szerint a főtörzsőrmester motorkerékpárja a balesetet megelőzően nem sokkal szervizben volt. Ez olyannyira igaz, hogy a mi legmegbízhatóbb informátorunk a pontos napot is megnevezte. Eszerint ma van egy hete, hogy civil szakemberek javították a kétkerekű járművet hivatalos megbízás alapján. Csakhogy már ezt megelőzően is kifogásolta Telegdi Zsolt a gumiabroncsok állapotát. Azt már Molnár János, az FRSZ általános ügyvezetője mondta el szerdán a kora délutáni órákban, hogy nem csak a tragikus halál reggelén, szolgálatának kezdetén, hanem már jóval korábban is jelezte a főtörzsőrmester, hogy rosszak motorkerékpárjának a gumijai, mégis kiküldték őt járőrtársával az autópályára. Egyelőre nem tudni, hogy ennek a döntésnek és a tragédiának van e közvetlenül is köze egymáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!