Kék hírek, bulvár

2009.04.24. 15:44

Nem sikkasztott a fideszes politikus: hűtlen kezelés a vád

„Most akkor mit követtem el?”, kérdezte Bereznai Csaba a pénteki tárgyalása végén, amikor az ügyészség bejelentette, módosítják a vádat, és sikkasztás helyett egy rendbeli jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolják a Majki Népfőiskola volt elnökét.

Mudri Anna

Mint azt a kemma.hu is többször megírta, Bereznai Csaba, Tatabánya Fidesz-frakciójának vezetője a népfőiskola elnökeként két befektetéshez kötött életbiztosítást, amelyeknek biztosítottja ő maga, kedvezményezettje pedig a felesége volt.  2005 szeptembere és 2006 októbere között összesen hét és félmillió forintot utalt át rájuk a társaság számlájáról.

A pénteki tárgyaláson a bíróság tanúkat hallgatott meg. Először K. József egyetemi docens, a közgazdaságtudományok kandidátusa tett vallomást. Ő volt az, aki a vádlott pénzügyi tanácsadójának szakmai vezetője volt. A bíróságnak egy pénzügyminisztériumi állásfoglalást is benyújtott, amelyen a cégeknek köthető befektetési formákat és szabályaikat írják le. Elmondta, a befektetési tanácsadócégnél, ahol dolgozott, több ezer hasonló konstrukciót kötöttek cégek.

Véleménye szerint egy befektetésnél lényegtelen, hogy magánszemély, profitorientált vagy nonprofit szervezet, mint a Majki Népfőiskola köti meg. A legfőbb kérdés mindig a hozam.
– Saját praxisomban a perbe fogott két befektetés volt az első olyen konstrukció, amelyet nonprofit szervezetnek ajánlottam. De tudtommal kollégáim már kötöttek hasonlókat – mondta. Elmagyarázta, a két kérdéses szerződésnél a befektetési profil a dominánsabb, ezt mutatja az is, hogy a haláleseti biztosításra csak 10 000 illetve 200 000 forint került.

A bíróság azt is firtatta, a tanácsadó ellenőrizte-e azt, hogy a népfőiskola tudja-e majd fizetni a biztosítások 1-1 millió forintos éves díját. K. József azonban kijelentette, nekik sem lehetőségük, sem joguk nincs ilyen szinten belenézni egy cég pénzügyi életébe.
– Mindenképpen elmondanám, több ezer hasonló konstrukciót kötött a tanácsadócég, ahol dolgoztam – ismételte meg vallomása zárásaként a docens.

A bíróság meghallgatta a Majki Népfőiskola 2005-2006 közötti ellenőrző bizottságának két tagját is. Z. Tamás azonban nem tudott semmit mondani, hiszen már csak „névleges” bizottsági tag volt akkor. Előtte is csupán táborokat szervezett a népfőiskola nevében. Társa, T. Erika a bizottság másik tagja a számviteli kérdéseket vizsgálta. Elmondta, szúrópróbaszerűen ellenőrizte évente egyszer a számlákat. Azonban sem ő, sem a többszöri APEH-ellenőrzés nem talált szabálytalanságot, így a könyvelés részleteit nem ismerte.

A bíróság a tárgyalásra megkapta a társaság pénzügyi, befektetési szabályzatát is. Dr. Detrői Ferenc tanácselnök tett észrevételt, hogy a szabályzat szerint 5 millió forint évértékig utalhat az elnök, afölött elnökségi döntés kell. Márpedig 2006-ban összesen 5,5 millió forintot utalt a vádlott a biztosításokra. Bereznai Csaba védője azonban megjegyezte, az elnökség tagjai tudtak a befektetésekről, véleménye szerint egyszeri beleegyezés elég, nem szükség minden tranzakcióhoz írásos engedély.
A bíróság a tárgyalást végül elnapolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!