Kék hírek, bulvár

2008.02.12. 17:37

Fegyveresek vigyáznak a kórházban a rendőrgyilkosra - képekkel

Beszámoltunk arról: hétfőn késő este intézkedés közben lelőttek egy rendőrt Esztergom-Kertvárosban. A helyszínen jártunk, beszéltünk a szomszédokkal, a helyi rendőrkapitánnyal, ellátogattunk a kórházba, ahol megműtötték a gyilkost. Fegyveres rendőrök vigyáznak rá, hamarosan a tököli rabkórházba szállítják.

Szűr Annamária

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Itt dördült el a lövés... (Fotó: Kiss T. József)
[/caption]

Családi perpatvarhoz riasztotta a Sátorkői utcában lakó Weldin József polgárőr hétfő este a rendőrséget. Az 53 éves B. Miklós részegen tört-zúzott lakásában, ezért édesanyja átrohant a szomszédohoz. „Miklós megint hülye” - mondta. A körülbelül tíz percen belül kiérkező rendőrök megpróbáltak beszélni a férfival, de az, az ajtót kinyitva, minden előzetes figyelmeztetés nélkül lelőtte az intézkedő Borbély Zoltán zászlóst.

– Kilenc milliméteres, illegálisan tartott lőfegyverrel mellkason lőtte a rendőrt az elkövető. A másik járőr ekkor három célzott lövést adott le az elkövető lábára, majd értesítette a mentőket és a rendőrséget. Sajnos a zászlós még a helyszínen életét veszítette – tudjuk meg a száraz tényeket dr. Fazekas Gézától, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivőjétől.

A csendes utca egyből felbolydult, sokan hallották a dörrenést. A szomszédok szerint ez már Chicago. Egy házaspár még messzebb megy, terroristának nevezi a lövöldözőt.
–  Azt hittem, megint petárdázik Miklós, ahogy neve napjától teszi -december 6-tól januárig, februárig -, de jött a Marika néni, és kért, hogy segítsek, mert Miklós lába eltörött. Ez tíz óra körül történt, kicsit később már legalább hét rendőrautó, és két mentő állt az utcában. – idézi fel a hétfő esti eseményeket Weldin József, aki polgárőrként az utcán segítette a rendőrök munkáját hajnal háromig.

B. Miklóst kedden délelőtt műtötték meg az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban. A beavatkozás után stabilizálták az állapotát. A betegszobája előtt két rendőr vigyázott arra, hogy senki ne férkőzhessen a közelébe.

Borbély Zoltán zászlós nap mint nap Dorogról járt be az esztergomi rendőrkapitányságra, hogy szolgáljon, és védjen. Két kisgyermeke volt. Esztergom új rendőrkapitánya, Varga Ferenc Csaba rendőr alezredes, és a zászlós osztályvezetője közölte a rossz hírt a feleségével.

– Szörnyű tragédia, ami történt. Még éjszaka kitettük a fekete zászlót, kollégáim fekete kitűzőt viselnek, a rendőrautókon gyászszalag. Az eljárásoknak megvan a maguk metodikája, módszere, így sok mindent ki lehet védeni, de most nem egyenlő esélyekkel indult az elkövető és a zászlós. Sajnos ezt a lövést nem lehetett kivédeni – von szomorú konzekvenciát az alezredes, aki azt is elmondta, hogy a kollégákat is megviselték a történtek. Szerdán szakpszichológus érkezik a kapitányságra, hogy segítsen feldolgozni a megrázkódtatást.

– A rendőrség saját, hősi halottjának tekinti a zászlóst. Ha a család kéri, díszsírhelyet biztosítunk elhunyt társunknak. Katonai tiszteletadással, a költségeket átvállalva temetjük el, valószínűleg Dorogon – magyarázza a rendőrkapitány.

A kertvárosi kis utcában megoszlanak a vélemények B. Miklósról. Egyesek áldott jó embernek tartják – ők vannak kevesebben – mások a tizenegynéhányéve munkanélküli, konfliktuskereső alkoholistát látják benne.

Németh Máriával B. Miklós törzshelyén, az Arany Korsó kocsmában találkozunk. – Engem is megszorongatott néhányszor. Molesztált. Szegény édesanyját teljesen kihasználta – mondja az asszony.

„Jó ismerőse” védelmében emel szót Csorba József, aki tőlünk hall arról először, hogy Miklós verte az édesanyját. Csorba József szerint B. Miklós a barátoknak inkább adott, minthogy rosszat tett volna ellenük, és soha nem képzelte, hogy ilyet tenne.

– Ha italozott, agresszív lett. Fenyegetőzött, hogy egyszer le fog lőni valakit, de nem vettük komolyan. Nem is tudtuk, hogy van fegyvere. Nem ivott állandóan egyébként. Volt, hogy hosszú ideig be se jött, máskor meg egy hétig megállás nélkül vedelt. Most is egy italozós korszakában volt – tudjuk meg Molnár Ágnestől, aki a közelmúltban kitiltotta B. Miklóst a kocsmából.

Az 53 éves férfi, ahogy Füle Sándorné Erika fogalmazott, senkire se volt tekintettel.
– Egy időben, ha Marika néni, az édesanyja kérte, kihívtuk a rendőrséget, de semmi értelme nem volt. Másnap ugyanúgy megvette a fiának az italt, és nekünk mondta, hogy kár volt értesíteni a rendőröket. Miklós négy éve szilveszterkor négy-öt petárdát dobott az ablakunkra, majd ránkeresztette a kutyáját. Féltünk tőle – tudjuk meg Füle Sándornétől.


B. Miklóst a hosszú műtét miatt szerdán kihallgatják, majd, soron kívüli eljárásban lefolytatják a nyomozást. Tíz-tizenöt évet, de akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

Egymilliós gyorssegélyt ad a polgármester

Esztergom önkormányzata egymillió forintos gyorssegélyt ad a hétfőn este, intézkedés közben halálos lövést elszenvedő Borbély Zoltán rendőr zászlós családjának - tájékoztatta az MTI-t kedden a város sajtófelelőse.

"Meggyes Tamás polgármester részvétét fejezte ki a szolgálatteljesítés közben elhunyt rendőr hozzátartozóinak és intézkedett a gyorssegély azonnali átutalásáról" - tette hozzá Takács István.

A meghalt zászlós a határőrség és a rendőrség összeolvadását követően került az esztergomi rendőrkapitányság határrendészeti és közbiztonsági osztályának állományába szakértőnek. Családos ember volt, egy 10 és egy 12 éves gyermek édesapja.

A rendőrség saját halottjának tekinti a 37 éves rendőrt. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság kezdeményezi hősi halottá nyilvánítását, temetéséről később gondoskodnak.

MTI

"Meggyes Tamás polgármester részvétét fejezte ki a szolgálatteljesítés közben elhunyt rendőr hozzátartozóinak és intézkedett a gyorssegély azonnali átutalásáról" - tette hozzá Takács István.

A meghalt zászlós a határőrség és a rendőrség összeolvadását követően került az esztergomi rendőrkapitányság határrendészeti és közbiztonsági osztályának állományába szakértőnek. Családos ember volt, egy 10 és egy 12 éves gyermek édesapja.

A rendőrség saját halottjának tekinti a 37 éves rendőrt. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság kezdeményezi hősi halottá nyilvánítását, temetéséről később gondoskodnak.

MTI Itt dördült el a lövés... (Fotó: Kiss T. József) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!