nyelvharc

2017.10.27. 14:31

Cenzúrázzák az MKP magyar nyelvű választási feliratait Párkányban

A szlovák kulturális minisztérium felszólította az MKP választási plakátjait kihelyező reklámcégeket a párt hirdetményeinek eltávolítására.

kemma.hu

Forrás: Shutterstock

A Magyar Közösség Pártja (MKP) határozottan elutasítja a Kulturális Minisztérium, mint államigazgatási szerv közvetlen beavatkozását a megyei választási kampányba – olvashatjuk a párt hivatalos közleményében.

Hangsúlyozzák továbbá, hogy a alapvető politikai szabadságjognak tartják a kampányuk nyelvének megválasztását, és a jövőben is ragaszkodni fognak az elsősorban választói anyanyelvén kampányoljon és plakátjain a magyar nyelvet hangsúlyosabban szerepeltesse.

Az ügyben kiemelten nehezményezik a Kulturális Minisztérium Most-Híd által kinevezett államtitkárának, Rigó Konrádnak a szerepét, aki saját korábbi nyilatkozata szerint személyesen hagy jóvá minden egyes bejelentésre küldött minisztériumi felszólítást. Eszerint felmerül a hatalommal való visszaélés megalapozott gyanúja, mivel az MKP plakátjait az államnyelvtörvényre hivatkozva a saját minisztériumával távolíttatja el.

Az MKP úgy látja, a Most-Híd rendkívüli összegeket felemésztő lejárató kampányának egyetlen célja az ő esélyeik rontása. Ezért az MKP felszólítja a Most-Híd pártot, hogy államtitkárát haladéktalanul hívja vissza tisztségéből. Felszólítják Bugár Bélát, hogy a kulturális államtitkárnak Rigó Konrád helyett egy olyan személyt javasoljon, aki a magyar nyelv ellen megalkotott államnyelvtörvény módosításában tud eredményeket felmutatni, nem pedig annak politikai ellenfeleivel szembeni alkalmazásában jeleskedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!