Hírek

2010.07.07. 22:29

Spanyolország lesz Hollandia ellenfele a döntőben

Az Európa-bajnok spanyol válogatott jutott a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság fináléjába, miután a szerdai elődöntőben 1-0-ra nyert Németország ellen Durbanben.

Forrás: MTI

A mérkőzés egyetlen gólját Carles Puyol szerezte a 73. percben. Spanyolország még soha nem szerepelt vb-döntőben, s az már biztos, hogy vasárnap első alkalommal lesz világbajnok európai együttes más kontinensen rendezett tornán.

1934 és 1938 után másodszor fordul elő, hogy két egymást követő vb-n európai alakulatok küzdenek a kupáért, 2006-ban ugyanis olasz-francia döntőre került sor. A spanyol-holland finálé azt is jelenti, hogy biztosan olyan ország nyeri a trófeát, amely eddig még sohasem diadalmaskodott vb-n.

A futball-világbajnokságok történetében először fordul elő, hogy  Argentína, Brazília, Németország és Olaszország közül egyik gárda  sem szerepel a döntőben.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Puyol védhetetlen fejese döntőt ért
[/caption]

Spanyolország-Németország 1-0 (0-0)

Durban, Durban Stadion, 60.960 néző, v.: Kassai Viktor (magyar)
gólszerzők: Puyol (73.)
    
Spanyolország: Casillas - Ramos, Piqué, Puyol, Capdevilla - Busquets, Xabi Alonso  (Marchena, 93.) - Iniesta, Xavi, Pedro (David Silva, 86.) - Villa  (Torres, 81.)
    
Németország: Neuer - Lahm, Friedrich, Mertesacker, Boateng (Jansen, 52.) -  Trochowski (Kroos, 62.), Khedira (Gomez, 80.), Schweinsteiger,  Podolski - Özil, Klose
   
14. perc: Xavi jobboldali beadását követően a labda akadálytalanul szállt a 16-oson belülre, az üresen álló Puyol azonban kapu fölé bólintott.
32. perc: Trochowski szánta el magát lövésre 25 méterről, Casillasnak pedig védenie kellett a bal alsó sarok felé tartó labdát.
48. perc: Pedro forgatott meg három német védőt a jobb oldalon, majd visszagurított az érkező Xabi Alonso elé, aki jobbal a kapu mellé lőtt.
50. perc: Iniesta-Ramos-Xavi összjáték után utóbbi készítette le a labdát lövésre Xabi Alonsónak, aki ezúttal ballal tüzelt a kapu mellé.
55. perc: Xavi gurított Villa elé a 16-os bal csücskére, a csatár lövése azonban egy méterrel elkerülte Neuer kapujának bal oldalát.
58. perc: Xavi lőtt 22 méterről, Neuer azonban kiütötte a labdát, amely visszakerült a spanyolokhoz a német 16-oson belül. Xabi Alonso három védő szorításában, sarokkal passzolt a bal oldalon érkező Iniestához, aki egészen az alapvonalig sprintelt a játékszerrel, középre gurításáról azonban - centikkel ugyan, de -  lemaradt Villa.
68. perc: Villa teremtett magának lövőhelyzetet egy testcsellel Jansen mellett a jobb oldalon, Neuer azonban magabiztosan fogta a  labdát.
69. perc: Podolski ívelt középre a bal oldalról, Klosénak magas volt a labda, mögötte azonban érkezett a csereként beállt Kroos,  akinek kapáslövését Casillas hárította.
73. perc: Xavi baloldali szögletére Puyol érkezett a 11-es pontnál, s nagy erővel a kapu közepébe bólintott (1-0).

Az első félidőben jóval többet volt a spanyoloknál a labda, a  statisztikai adatok az első 30 perc után nyomasztó, 60-40 százalékos arányt mutattak. A németek először a 32. percben lőttek kapura, addigra ellenfelük már négyszer próbálkozott bevenni Neuer kapuját. A spanyolok igyekeztek elrejteni a játékszert a Nationalelf elől, elvétve lehetőségeket is ki tudtak alakítani, a német védelem  ugyanakkor jól működött, így az Európa-bajnoknak nem sikerült gólt szereznie. Az utolsó negyedórában változott a kép: veszélyesebben  futballoztak a németek, jobban tartották a labdát, szögleteik, beíveléseik veszélyt teremtettek Casillas kapuja előtt. 
   
Kassai Viktor játékvezető teljesítményére alapvetően nem lehetett panasz, a magyar bíró azonban az első játékrész utolsó  percében nem fújt le egy olyan spanyol szabálytalanságot, amely akár piros lapot is érhetett volna: Sergio Ramos a 16-os előtt, utolsó emberként akasztotta a kilépő Özilt.
    
A szünet után hasonlóan alakult a játék képe, mint az első  percekben. A spanyolok elrejtették a labdát, de a remekül tömörülő németek védelmi vonalát nem sikerült átjátszaniuk, így az ibériaiak  távoli lövésekkel próbálkoztak. Xabi Alonso néhány percen belül kétszer, David Villa egyszer veszélyeztetett. Tovább erőltették a támadásokat a spanyolok, ellenfelük azonban a 65. perc után kiszabadult a szorításból és kezdeményezőbbé vált, sőt gólhelyzetet is kialakított. Egy szöglet után a rutinos védő, Carles Puyol fejesgóljával megszerezte a vezetést az Európa-bajnok alakulat, ezt követően pedig a védekezésre fordította minden erejét és csak kontratámadásokra épített. A németek mindent megtettek az egyenlítés érdekében, taktikát is változtattak, ám a spanyolok megőrizték előnyüket, így történetük során először jutottak be a vb-döntőbe.

Kassai néhány helyzetben tévesen ítélt, azonban összességében jól vezette a mérkőzést, amelyen egyetlen sárga vagy piros lapot sem mutatott fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!