Hírek

2006.07.09. 18:40

Egészséges baromfit is ölnek

Fogyasztásra is alkalmas lehetne a madárinfluenza miatt lemészárolt állatok húsa

BAMA

Fokozott kontroll mellett 280 ezer egészséges szárnyast vágnak le és dolgoznak fel a napokban abból a körzetből, ahol  korábban a legtöbb madárinfluenzás megbetegedés fordult elő. Bodoglár, Szank, Kiskunmajsa és Jászszentlászló környékéről három kijelölt vágóhídra szállítják el az egészséges, vágásra érett szárnyasokat. A gyors lebonyolítás a járvány felszámolása és a megelőzés szempontjából rendkívül fontos. Az állategészségügyi szakemberek arra törekszenek, hogy a térségben lehetőség szerint ne maradjon megbetegedésre fogékony állat. A szárnyasokat vágóhídi laboratóriumi kontroll mellett vágják. Húsuk az előírt vizsgálatok elvégzését követően hasznosítható, vagyis fogyasztásra is alkalmas lehet.

A madárinfluenza továbbterjedésének megakadályozására hatszázezer szárnyas elpusztítását rendelték el a baromfiállományban egy hónapja pusztító kór megjelenése után Bács-Kiskun megyében. A csirkék, tyúkok, libák, kacsák és egyéb háziszárnyasok jelentős részét Csongrád megyében, az ATEV (Állatifehérje Takarmányokat Előállító Vállalat) Zrt. hódmezővásárhelyi gyárában semmisítették meg.

A Baromfi Terméktanács felmérése szerint az állattartókat eddig 18-20 milliárd forintos kár érte a madárinfluenza miatt. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium azt ígérte a napokban, hogy a baromfitartók egy hónapon belül megkaphatják a megsemmisített állatok után járó százszázalékos kártérítést

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!