Hírek

2006.03.27. 07:00

Jól jár az állam a büntetéssel

Egyre több embert bírságolnak meg egyre nagyobb összegre a rendőrök közlekedési szabálysértés miatt – derül ki a tavalyi statisztikákból.

Szakács Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="220"] Jó bevétel a bírság
[/caption]Évről-évre emelkedik a száma azoknak, akik ellen szabálysértés miatt tesz feljelentést a rendőrség. Tavaly több mint 400 ezer főt értek tetten a hatóságok. A feljelentések döntő többségét – közel 98 százalékát – közlekedési szabálysértés miatt teszik.

A fennmaradó részt a közrend és a közbiztonság miatt indított eljárások száma teszi ki. Természetesen ezen a téren is jelentős növekedést lehet megfigyelni. A rendőrség szerint az adatok emelkedésében az is szerepet játszik, hogy az utóbbi időben a közterületeken és a közutakon fokozódott a rendőri jelenlét, valamint számos razziát is tartottak az elmúlt hónapokban. Ezekkel az ellenőrzésekkel természetesen az állam is jól járt, hiszen a kiszabott pénzbírság összege meghaladta az 5,5 milliárd forintot. Ez teljes egészében a költségvetést gazdagította.

A bírság átlagos mértéke 22 ezer forint volt, ennél jóval nagyobb összeggel büntették a közlekedés biztonságára nagyobb veszélyt jelentő kihágásokat. Amíg ezek között az átlag 2004-ben 31 ezer forint volt, addig tavaly már 34 ezer forintra emelkedett a büntetés összege. Ebben a körben a tetten értek felénél – közel 50 ezer főnél – egyenesen a járművezetéstől való eltiltást alkalmaztak a hatóságok.

A statisztika megállapítása szerint a rendőrök egyre többször élnek ezzel a lehetőséggel. A határozottabb fellépés azonban nem állította meg a közlekedési szabálysértés miatt bekövetkezett balesetek emelkedését, ugyanis ezen a téren is növekvő tendencia figyelhető meg. Igaz a személyi sérülések aránya valamivel csökkent.

A pontrendszer 2001-es bevezetése óta összesen 165 ember érte el a 18 büntető pontot, tőlük fél évre visszavonták a vezetői engedélyt, amit csak utánképzés után kaphattak vissza. Tavaly több mint 32 ezer sofőrnél regisztráltak büntetést érő manővert.

Ezek is érdekelhetik