Hírek

2006.03.24. 00:00

EU: a franciákat támadná az olasz kormányfő

BAMA

Aligha mutatja legszebb képét ma az Európai Unió. A tavaszi, gazdasági kérdésekkel foglalkozó csúcson leginkább a tagországok érdekei kerülnek előtérbe. A tegnap este kezdődött kétnapos találkozón a főszerep Silvio Berlusconinak juthat. A választásokra készülő olasz kormányfő azzal próbálhat néhány szavazatot szerezni magának, hogy hadjáratot indít a Párizs által néhány hete felemlegetett „gazdasági nacionalizmus” ellen – tudósít a BBC. Berlusconi a lépéssel kivételesen az Európai Bizottság tetszését is elnyerhetné, mivel az unió korlátok nélküli belső piacának logikájával ellentétes francia politikát éppen egy olasz–francia cégfúzió elutasításakor húzták elő.
Nem várható különösebb előrelépés az EU 2007–2013 közötti költségvetése ügyében sem. Egyelőre az számít eredménynek, hogy a tagországok által decemberben kiizzadt megállapodást elutasító Európai Parlament (EP) elállt attól, hogy felmondja a 2006 végéig érvényes költségvetés továbbvitelét lehetővé tevő döntést. Az EP, a tagországok és a bizottság közötti megállapodás egyelőre távolinak tűnik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!