Hírek

2006.03.22. 18:48

Adatkezelés: egymásra mutogatnak

Bár csak keddtől lehet megvásárolni a választópolgárok név-és lakcímadatait, már egy hete folyamatosan egymásra mutogat kormány és ellenzék. Gyulán, a kistérségi irodában a múlt héten talált választói adatbázissal kapcsolatban az MSZP gyulai elnöke mutatott be szerdán újabb elektronikus leveleket, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy a kistérségi irodából távozott F. L. folyamatosan kapcsolatban állt Tóth Imre fideszes országgyűlési képviselő kampányfőnökével.

D.Á.

Az érintett fideszes politikusok tagadják, hogy közük lenne bármilyen illegális adatbázishoz. Az esetre amúgy gyakorlatilag azonnal reagált a Fidesz: a Szolnoki Városi Ügyészség szerdán nyomozást rendelt el a helyi MSZP-irodában történt jogosulatlan adatkezelés ügyében, ismeretlen tettes ellen – tájékoztatott közleményben Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. Az ügyben a Fidesz Új Demokrácia Központja tett feljelentést, miután bizonyítékok kerültek nyilvánosságra arról, hogy az MSZP szolnoki szervezete nyilvántartást vezet választópolgárokról.

A megvásárolható választói név- és lakcímadatokat kizárólag a kampányra lehet felhasználni, és a választás napján azokat meg kell semmisíteni. Az MSZP és a Fidesz az összes ilyen jellegű adatot megvette, ami több mint nyolcmillió főt jelent. Az SZDSZ csak az első választók adatait kérte ki, ők összesen mintegy 450 ezren vannak, az MDF részéről pedig eddig két képviselő vette meg saját választókörzetének adatait, ami nagyságrendileg mintegy 50-50 ezer főt jelent. az adatok ára személyenként 3,30 forint.

Nyakó István ezzel kapcsolatban korábban lejátszotta az MTV-ben hétfőn este Orbán Viktorral készített beszélgetés egy részletét, amelyben a pártelnök múlt időben beszélt a választói névjegyzék beszerzéséről, miközben azt csak a választások előtt húsz nappal, azaz március 21-től lehet megvásárolni. Nyakó szerint „Orbán elszólta magát”. Szijjártó Péter a Fidesz szóvivője viszont úgy reagált erre: Orbán Viktor a tv-műsorban arra utalt, hogy a Fidesz már az elmúlt héten megrendelte a választói névjegyzéket.

A héten eldől, indul-e nyomozás a táska ügyében
A rendőrség még vizsgálja azt a HÉV-en talált táskát, amelyben pomázi lakosok személyi adatai és szocialista kampányanyagok voltak, s amelyet a Magyar Nemzet szerdai száma szerint kedden vitt be egy férfi a Fővárosi Választási Irodába. Még a héten eldől, hogy indul-e nyomozás az ügyben. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a táska tartalmáról csak annyit közölt, hogy abban iratokat találtak.

Ezek is érdekelhetik