Hírek

2005.09.17. 00:00

Nyugalmukat és csendjüket féltik a kertvárosban

Nyugalmukat féltik Kispest kertvárosának lakói egy leendő lakóteleptől. Egy beruházó ugyanis arra készül, hogy a kertvárosiak szomszédságában 1200 lakásos lakóparkot épít. A XVIII. és XIX. kerület határán fekvő területen jelenleg kicsi, kereskedelmi telepek működnek. Ha felépülne a lakótelep, becslések szerint 3600-zal növekedne a környék lélekszáma.

Vajta Z.

[caption id="" align="alignleft" width="138"] Steinerné Török Katalin polgármester eldöntheti a kényes kérdést
[/caption]A kertváros lakói attól tartanak, hogy 1200 autó dübörög majd reggel és este a mindeddig csöndes kis utcákon. Továbbá az új negyedre BKV-busz járna, s ez is a kertvároson menne keresztül. A forgalomnövekedés miatt az itteni házak veszítenének értékükből. A helyiek szerint a Nagykörősi útra vagy a Hoffer Albert utcára kellene vezetni a belváros felé tartó forgalmat. Ám mindkét esetben új vasúti átjárót kellene építeni.

Kertjeiket a szennyvíztől féltik a kertvárosiak
A csatornahálózat ugyanis annyira telített, hogy nagy eső idején néhol kiönt a szennyvíz. Ha erre a hálózatra kötnék rá a lakótelepet, ez mindennapossá válhatna. A lakótelep miatt nem lenne elég sem a körzeti orvosi rendelő, sem a meglévő óvoda befogadóképessége. Ráadásul azt sem tudni, ki milyen pénzből építené meg mindezeket.

A lakók aggodalmaikat néhány napja a képviselő-testület ülésén is elmondták. A területre korábban érvényes szabályozási terv csak 600 lakást engedett meg. Az ingatlannak azonban közben új tulajdonosa lett. Ez a beruházó úgy találta, túlságosan nagy lakásokat terveztek ide. Ilyen méretű otthonokra jelenleg nincs szükség a piacon. Ezért dupláznák meg a lakások számát, és csökkentenék méretüket.

A képviselő-testület még a nyáron módosította a szabályozási tervet. Tímár Béla független képviselő javaslatára újra napirendre vették az ügyet. Úgy döntöttek, felkérik a fővárosi önkormányzatot, egyelőre ne döntsön az ügyben.

Ki kinek és minek az érdekét szolgálja?

Eördögh Gábor kispesti alpolgármester szerint a lakók igényei jogosak, de félelmeik indokolatlanok. Bővíteni kell a főgyűjtőt, és új elkerülőútra is szükség van. Ha mindezt nem valósítja meg a beruházó, nem is lehet építési engedélyt kiadni. Az alpolgármester úgy fogalmazott: az önkormányzatnak elsősorban nem a befektetők, hanem a lakosság érdekeit kell szolgálnia. Eördögh Gábor úgy tudja, a beruházó egyeztetést kezdeményezett a hivatallal és a lakókkal.

Eördögh Gábor kispesti alpolgármester szerint a lakók igényei jogosak, de félelmeik indokolatlanok. Bővíteni kell a főgyűjtőt, és új elkerülőútra is szükség van. Ha mindezt nem valósítja meg a beruházó, nem is lehet építési engedélyt kiadni.

Az alpolgármester úgy fogalmazott: az önkormányzatnak elsősorban nem a befektetők, hanem a lakosság érdekeit kell szolgálnia. Eördögh Gábor úgy tudja, a beruházó egyeztetést kezdeményezett a hivatallal és a lakókkal. Steinerné Török Katalin polgármester eldöntheti a kényes kérdést -->

Ezek is érdekelhetik