Hírek

2005.07.05. 06:10

Többférjűség és vérfertőzés

Pályája elején Uma Thurman az egyik legjobb alakítását nyújtotta Philip Kaufman filmjében, a Henry és June-ban.

Szabó Palócz Attila

A magasra nőtt, megnyúlt testű domina 1990-ben még karrierje elején járt, s vad, bevállalós színésznőként hívta fel magára a figyelmet. Nem volt még a Kill Bill kaszabolós, démoni harcosnője, s nem volt a Batman mérgezett ajkú, halálos csókokkal „kecsegtető” Ivyje sem, amikor Uma Thurmant kiszemelte  Kaufman. Uma karrierjének sorrendben hetedik filmje volt a Henry és June felkavaró, s egyszerre megrázó története, melyben June Millert, a világhírű amerikai bestselleríró, Henry Miller feleségét játszotta. A film a titokzatos és gyakorta meghökkentő írónő, Anais Nin naplói és visszaemlékezései alapján készült. Philip Kaufman rendező pedig egyáltalán nem fogta viszsza magát a szenvedély és szexualitás ábrázolásában.

Egyesek szerint Anais Nin volt az az írónő, aki évtizedekkel azelőtt, hogy a társadalom elfogadta volna a szexualitás irodalmi ábrázolását, sikerrel jelentette meg erotikus munkáit. Elsőként rögzítette írásban az erősebb nemmel való intim kapcsolatokban szerzett tapasztalatait. Számos szeretője, egy időben két férje is volt, s nem riadt viszsza az édesapjával való vérfertőző kapcsolattól sem, sőt leszbikus kalandjai is voltak. Az impulzív természetű, spanyol és kubai szülőktől származó Anais Henry Miller, Lawrence Durrell és Gore Vidal múzsája volt. Szexuális kicsapongásait a belső életét feltáró Naplójában rögzítette, amely nem kevesebb mint nyolc kötetre rúg.

Tizenegy évesen kezdett írni, amikor a család Franciaországból Amerikába költözött, miután édesapja, a neves zongoraművész, Joaquin Nin elhagyta őket. A kis Anais több levelet írt apjának, melyeket azonban édesanyjának engedelmeskedve soha nem küldött el. Ezek lettek naplójának első írásai. Húszévesen feleségül ment egy gazdag bankár vonzó külsejű fiához, Hugo Guiler-hez. Az ifjú férjet az 1920-as években üzleti ügyei Párizsba szólították. Később Anais megemlítette, hogy Hugo nem volt nagymenő az ágyban, s a szexuális diszharmóniát a távolság tovább mélyítette közöttük, ennek ellenére ő maradt számára az ideális férfi.

[caption id="" align="alignleft" width="120"] Anais Nin falta a férfiakat
[/caption]Megismerte Henry Millert, aki megmutatott neki néhány részt egyik írásából. Anais azonnal házának „örökös tagjává” fogadta. Amikor Henry felesége váratlanul New Yorkba érkezett, végzetes hatással volt Anaisra. Naplójába a következőket írta: „A leggyönyörűbb nő a Földön. Álnok, kegyetlen, úgy vonz, ahogy csak a halál tud vonzani. Imádom! Annyira rossz és perverz velem, akkora romboló erővel rendelkezik, hogy olyan végzetesen vonz magához, akár lepkét a fény.” Ezt a momentumot, a Miller házaspárról szóló részét emelte ki filmjéhez Philip Kaufman az írónő terjedelemes naplójából. Nem véletlen, hogy June Miller szerepét Uma Thurmanre osztotta, hiszen ezek a szavak tökéletesen illenek a színésznőhöz.

Anais tehát Henrynek és feleségének, June-nak is a szeretője lett. Hugo Guiler pedig mindent elnézett különös életvitelű feleségének. Gyűjteményébe, „háremébe” aztán bekerült Antonin Artaud, az avangárd költő is, pedig ő közismerten homoszexuális volt. Az „erotikus őrület” éveiben bukkant fel Joaquin Nin, az édesapa. Anais harmincéves volt, 21 éve nem látott apját fel sem ismerte, annak pedig igen rövid idő alatt sikerült meghódítania rég nem látott csemetéjét.

Majd Anais beleszeretett a tizenhat évvel fiatalabb Rupert Pole-ba, és gondolkodás nélkül hozzá is ment feleségül. Kaliforniából gyakran feljárt New Yorkba másik férjéhez. Rupert hegyi házában Anais úgy élt, mint bármelyik vidéki asszony, New Yorkban pedig Hugo ágyba vitte neki a reggelit, cselédek lesték minden óhaját. Hugónak 1977-ig, Anais haláláig fogalma sem volt felesége kettős életéről. A csalafintaság úgy derült ki, hogy a sajnálatos eseményről az újságok különböző híreket közöltek. A New York Times azt írta: a neves írónőt siratja férje, Hugo Guiler. A Los Angeles Times viszont arról számolt be, hogy a vigasztalhatatlan házastárs neve nem más, mint Rupert Pole…

Bájait más filmekben is megcsodálhattuk

Uma Thurmannak két esztendővel korábban, a Veszedelmes viszonyok című filmben már volt egy csodálatos mellfelvillantós jelenete John Malkovich oldalán. Choderlos de Laclos levélregényének egyik legjobb filmváltozatában minden a szex körül forog, de a mély dekoltázsok közül csak a naiva szerepében tündöklő Uma kebleit engedték felfedni. Michelle Pfeiffer és Glenn Close nem követte a fiatal színésznő szemkápráztató példáját. Uma kebleit megcsodálhattuk a Veszett kutya és glória, valamint a Néha a csajok is úgy vannak vele címmű filmekben is, de a Henry és June erotikus akrobatikája egyelőre verhetetlenül őrzi a bajnoki címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!