Hírek

2005.06.21. 00:00

Az állam a legrosszabb adós egész Európában

T. G.

Európa-szerte az állami szervek fizetnek a nagyobb késéssel – derül ki egy követeléskezelő cég felméréséből. Az Intrum Justitia megállapítása Magyarországra is igaz. Aki állami szervekkel kerül üzleti kapcsolatba, annak tanácsos jelentős likviditási tartalékkal rendelkeznie – fogalmaznak a jelentés készítői. Általában ebben a szektorban a leghosszabbak a szerződésben kikötött fizetési határidők, ám ennek dacára többet késlekednek a költségvetési szervek, mint a legtöbb magán- vagy vállalati ügyfél. A felmérésben vizsgált 20 európai országban átlagosan 24,7 nappal lépi túl a kikötött határidőt az államigazgatás, ez nagyjából kétszer hoszszabb, mint amennyit a magánszemélyek késlekednek kötelezettségeik teljesítésével.
Az egyes országok között persze jelentős különbségek figyelhetők meg. Skandináviában az állam sem rosszabb adós, mint a legtöbb vállalati ügyfél. A negatív rekordot Portugália tartja: itt a felmérés szerint az állam átlagosan 155 nap alatt tesz eleget fizetési kötelezettségeinek, ez körülbelül háromszorosa a magánügyfelekéinek. Magyarország e tekintetben a skandináv országokhoz áll közelebb, mert bár nálunk is van, de nem drámaian nagy a különböző ügyfélcsoportok fizetési morálja közötti különbség. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!