Hírek

2004.12.13. 00:00

Tüntetőktől védik Gyurcsányt

Címkék#Vélemény

Eddig összesen háromszor kezdeményeztek tiltakozást a hivatalban lévő kormányfő lakása elé. A rendőrség egyik esetben sem engedélyezte a tüntetést.

Szakács Árpád

Gyorsított eljárásban ma tíz órakor áll bíróság elé a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök háza előtti betiltott tüntetés ügyében előállított Kocsis Imre, a Lelkiismeret 88 csoport vezetője. A szervezet azért kezdeményezett demonstrációt, mivel szerintük a népszavazás során a kormány alkotmányellenesen kampányolt.

A rendőrség azzal tiltotta be a rendezvényt, hogy a bejelentett útvonalon nem lett volna megoldható a szükséges forgalomelterelés. Kocsist hét társával együtt pénteken késő este állították elő. Az indoklás szerint a néhány tucat résztvevő arra készült, hogy mégis a kormányfő háza elé vonul. Ellenük gyülekezési joggal való visszaélés szabálysértése miatt indult eljárás.

Gaudi Nagy Tamás, Kocsis védője érthetetlennek tartja a fellépést. Utalt arra, hogy a bíróság már jogerősen kimondta: nem követ el szabálysértést az, aki elmegy a betiltott rendezvény helyszínére, de ott nem tanúsít olyan magatartást, amely a szabálysértési törvénybe ütközik.
Amíg korábban alig volt példa sorozatos tüntetések betiltására, addig az utóbbi időben látványosan megnőtt a rendőrség által nem engedélyezett megmozdu-lások száma.

Ráadásul az eljárások miatt a bíróság már több esetben is elmarasztalta a rendőrséget. Kolláth György alkotmányjo-gász szerint azért kap nagyobb hangsúlyt a helyzet, mivel a jobboldali gondolkodású emberek gyakrabban fejezik ki tiltakozásukat az utcán. – Ugyanakkor nem szerencsés, ha a rendőrök kiemelt figyelmet tanúsítanak az ilyen tüntetések iránt – tette hozzá. Utalt arra is, hogy nem megfelelők a vonatkozó jogszabályok sem.

A rendőrség által nem engedélyezett tiltakozások Budapesten 2002–2004 között

2002. szeptember: feloszlatták az autómentes nap alkalmából tervezett felvonulást az Erzsébet téren

2003 február: betiltották a Tibetet Segítő Társaság demonstrációját a kínai nagykövetség előtt.

2003. február: nem engedélyezték az iraki háború elleni tiltakozás Andrássy úti felvonulását. Végül korlátozásokkal jóváhagyták a rendezvényt.

2003. november: nem hagyták jóvá a Lelkiismeret 88 csoport tüntetését Medgyessy Péter háza előtt.

2004. május: nem engedélyezték a Lelkiismeret 88 csoport Erzsébet téri rendezvényét

2004. június: megtiltották a Baumag károsultjainak tüntetését Medgyessy Péter lakása előtt

2004. június: nem hagyták jóvá az Erzsébet hídon áthaladó egyik tüntetés útvonalát

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!