Mérföldkő

2022.03.13. 16:22

Megáldották és felavatták a kisbéri plébánia épületét

Újabb mérföldkő a városközpont felújításában: megáldották és felavatták vasárnap Kisbér legrégebb óta álló épületét, a római katolikus plébániát. A ceremóniát főpapi szentmise előzte meg, amelyet dr. Veres Andás, győri megyéspüspök celebrált.

Raffael Veronika

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk: az emblematikus épület felújítása még 2020 októberében kezdődött. Az épület emeletén plébánosi lakórészt, illetve a vendégszobát alakítottak ki. A földszinten a plébániahivatal két irodája kapott helyet, emellett újra közösségi térként működhet az eredeti állapotban megőrzött két boltíves nagyterem. A rekonstrukciót 300 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatásból valósították meg, a tervek elkészítésének 10 millió forintos költségét pedig saját forrásból fedezte Kisbér önkormányzata. A projektben az épület új tetőszerkezetet kapott, a főfalakat statikailag megerősítették, sótalanították és szigetelték, valamint kicserélték az összes külső nyílászárót.

Új kezdetet jelent

– Mind a helyi közösségnek, mind a plébániához tartozó környékbeli közösségek számára is egy új lehetőséget teremt a felújított plébánia. Egy új kezdetet jelent, hiszen a tér az együtt töltött időt, a közösséget kívánja szolgálni – ezekkel a szavakkal kezdte meg az ünnepi misét dr. Veres Andás győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, amelyen a hívők hálát adtak és köszönetet mondtak mindazoknak, akik segítették a plébánia megújulását.

Sosem látott összefogás

Az ünneplők ezt követően a verőfényes napsütésben gyűltek össze a plébánia előtt, ahol Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára tartott beszédet. Szavaiban a közelgő nemzeti ünnepről, valamint az ukrán-orosz háború áldozatairól emlékezett meg. Utóbbival kapcsolatban elmondta: a magyarok sosem látott összefogással segítenek azoknak, akik elhagyták Ukrajnát.

Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője beszédében a márciusi ifjak üzenetét hangsúlyozta, miszerint: „Legyen béke, szabadság, egyetértés.” Kiemelte, hogy az azóta is aktuális szavak segíthették, hogy Kisbér két ikonikus épülete közös összefogással szépülhetett meg. Ezt követően a főpásztor kísérete gyűrűjében megáldotta a Nagyboldogasszony-plébánia épületét, majd átvágták a nemzeti színű szalagot is.

Nincs vége a felújításoknak

 A kormányzat 5 milliárd forint támogatást adott a városközpont újjáépítésére, ez a projekt is része a Fő tér megújítása programnak. Az 1920-as években állított épülettel kapcsolatban az átadón Sinkovicz Zoltán polgármester elmondta: régi terv vált valóra. A korábbi városvezető, dr. Udvardi Erzsébet idején megfogalmazódott, hogy az épületet felújítsák. Elmondta: a kormány támogatása adott lehetőséget arra, hogy a plébánia újra régi pompájában ragyogjon.

További részleteket a 24 Óra március 14-i számában olvashatnak!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!