csúcstámadás

2018.07.18. 07:20

Hétezer méter fölött a magyarok a Himalájában

Ezekben az órákban eldől, hogy sikerül-e meghódítaniuk a 8080 méteres Gasherbrum csúcsát a magyar mászóknak a Himalájában.

Kemma.hu

Forrás: Suhajda Szilárd

A volt esztergomi főiskolás, Suhajda Szilárd és mászótársa Klein Dávid oxigénpalack nélkül szeretné megmászni a Gasherbrum 8080 méteres csúcsát a Himalájában. Július 17. és 18. a csúcstámadás két legkeményebb napja, a fiúk most meredeken felfelé tartanak, a csúcs felé.

Ebben a magasságban, 7500 méter felett a kiváló fizikum, az erő, a technikai tudás, a tapasztalat már nem elég – egy ponton túl a természet erőtöbbletével szemben a hegymászó már csak akaraterejével tud „játékban maradni”. Az oxigénhiány egyre megterhelőbb, néhány dekagramm többletsúly is elviselhetetlen nyűggé válhat – a jól megválasztott stratégia pedig felbecsülhetetlen érték lehet.

Az oxigén egyre kevesebb a levegőben, ahogy felfelé haladnak a mászók
Fotó: Kalifa

Utolsó bejelentkezésükkor, még 16-án Szilárd így fogalmazott:

„Kétségtelen, hogy valamennyien kellőképpen motiváltak vagyunk! Ennyi havazás miatti várakozás és munka után, talán kimondhatom, igazán megérdemelnénk a sikert! Elszántságunkon és kitartásunkon nem fog múlni, ebben tökéletesen biztos vagyok.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában